Adio libertate de exprimare pe reţelele de socializare cât şi pe cele de content video. CNA va controla ceea ce postaţi şi ascultaţi în mediul online şi va decide ştergerea înregistrărilor video care nu „corespund”.

În plină stare de urgenţă generată de coronav irus, grija Guvernului PNL, condusă de Ludovic Orban este să modifice Legea audiovizualului în aşa fel încât platformele de partajare video, precum Youtube şi alte site-uri similare, să fie „supravegheate” de Consililul Naţional al Audiovizualului (CNA).

Adică cu alte cuvinte, CNA, forul care controlează televiziunile din România, va controla şi internetul în materie de conţinut audio-video.

Potrivit proiectului de lege, astfel de site-uri care au conţinut video, ar putea nevoie de autorizare de funcţionare din partea CNA care ar putea decide ştergerea de clipuri sau restricţionarea accesului la conţinut.

În cazul în care conținutul unei platforme de partajare a materialelor video încălcă dispozițiile art. (…) și nu sunt disponibile alte mijloace eficace pentru a pune capăt sau a interzice încălcarea și pentru a evita riscul unor prejudicii grave aduse intereselor colective ale publicului, Consiliul poate solicita: a) furnizorilor de platformă de partajare a materialelor video să îndepărteze conținutul ilegal sau restricționarea accesului la aceasta sau afișarea explicită a unui avertisment către utilizatori în momentul accesării acestui conținut; b) furnizorilor de servicii de găzduire să înlăture, să dezactiveze sau să restricționeze accesul la o platformă de partajare a materialelor video; c) operatorilor de registre să elimine numele de domeniu al platformei de partajare a materialelor video„, se arată în proiectul de modificare a Legii audiovizualului.

CNA va putea solicita furnizorilor de platformă de partajare a materialelor video să îndepărteze sau restricționeze conținut numai în baza unei decizii motivate, iar decizia trebuie să fie suficient de precisă și argumentată în mod corespunzător, astfel încât să permită furnizorului să ia o decizie avizată și cu toată diligența necesară în ceea ce privește acțiunile care trebuie întreprinse pentru a da curs notificării primite.

CNA va întocmi și păstra o listă actualizată a furnizorilor de platforme de partajare a materialelor video stabiliți sau considerați ca fiind stabiliți pe teritoriul României și va preciza criteriile care au stat la baza stabilirii jurisdicției, inclusiv orice actualizări ale acesteia.