Guvernul Orban a înregistrat miercuri, prima înfrîngere la Curtea Constituţională a României. Cu unanimitate de voturi, judecătorii CCR au stabilit că asumarea răspunderii guvernului pe modificarea OUG 51 este neconstituţională.

În ziua de 29 ianuarie 2020, Plenul Curții Constituționale, în cadrul controlului anterior promulgării, a luat în dezbatere Obiecția de neconstituționalitate a dispoziţiilor Legii privind unele măsuri aplicabile în anul 2020 referitoare la concursul de admitere la Institutul Național al Magistraturii, formarea profesională inițială a judecătorilor și procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Național al Magistraturii, stagiul și examenul de capacitate al judecătorilor și procurorilor stagiari, obiecție formulată de deputați aparținând Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia şi a constatat că Legea privind unele măsuri aplicabile în anul 2020 referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, formarea profesională iniţială a judecătorilor şi procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii, stagiul şi examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor stagiari este neconstituţională„, se arată în comunicatul CCR remis exclusivNEWS.ro.

Tot miercuri, judecătorii CCR au judecat obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru modificarea și completarea
unor acte normative în domeniul transportului de persoane, obiecție formulată de deputați aparținând Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia şi a constatat că Legea pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane este neconstituţională, în ansamblul său„, mai precizează CCR.

La auzul veştii, premierul Ludovic Orban a lansat un atac dur la adresa CCR.

În privinţa Ordonanţei 51 (…) eu nu stau să aştept acum să văd scrupulele constituţionale când sunt probleme de rezolvat. Eu o spun de acum, a fost declarată neconstituţională, aştept motivarea, emitem ordonanţă de urgenţă ca să rezolvăm problemele generate de Ordonanţa de Urgenţă 51. Pentru că, nu s-au uitat să vadă, oare Ordonanţa 51 era constituţională, exista temei de urgenţă pentru adoptarea Ordonanţei de Urgenţă 51? Nu a existat niciun control de constituţionalitate pe Ordonanţa 51, iar noi care venim să îndreptăm efecte negative clare, precise, pe care le ştie toată lumea, printr-o angajare de răspundere, constatând că în Parlament nu se corectează Ordonanţa 51, este neconstituţională angajarea noastră de răspundere? Eu nu cred că este neconstituţională voinţa unui Guvern de a rezolva problemele oamenilor„, a declarat Ludovic Orban, miercuri seară, la Realitatea Plus.

Referitor la obiecția de neconstituționalitate a dispoziţiilor Legii privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative, obiecție formulată de deputați aparținând Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat, Curtea a decis amânarea pronunţării pentru data de 12 februarie 2020.