Republica Moldova are un nou Guvern. Parlamentul de la Chișinău a votat miercuri, cabinetul condus de Chiril Gaburici. Votul de învestitură al Guvernului vine după ce pe 12 februarie, deputații au respins cabinetul Leancă.

Noul Guvern al Republicii Moldova condus de primul ministrul Chiril Gaburici. În fruntea Ministerului Economiei se va afla Stephane Christophe Bride.

Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor va fi condus de Vasile Bîtcă, iar Ministerul Tineretului și Sportului — de Serghei Afanasenco. Ruxanda Glavan va ocupa funcția de ministru al Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Ministru al Sănătății a devenit Mircea Buga, iar al Mediului — Sergiu Palihovici.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare va fi condus de Ion Sula, Ministerul Afacerilor Interne — de Oleg Balan, iar cel al Apărării — de Viorel Cibotaru. În fruntea Ministerului Justiției va veni Vladimir Grosu.

Șase miniștri din Guvernul Leancă și-au păstrat fotoliile. Aceștia sunt Monica Babuc, la Ministerul Culturii, Pavel Filip, la Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, și Vasile Botnari, la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor. Natalia Gherman a rămas ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, iar Anatol Arapu va exercita în continuare funcția de ministru al finanțelor. Și Maia Sandu și-a păstrat portofoliul de la Ministerul Educației. Vicepremier pentru Reintegrare este Victor Osipov. Alte două funcții de viceprim-miniștri sunt ocupate de Natalia Gherman și Stephane Christophe Bride.

Ministerul Afacerilor Externe din România ia notă de învestirea noului Guvern al Republicii Moldova, pe baza unui Program de activitate cu o componentă socio-economică predominantă, care include, ca obiectiv prioritar, realizarea asocierii politice şi integrării economice cu Uniunea Europeană.

„Formarea Guvernului, la capătul unui îndelungat proces de consultări politice, reprezintă premisa pentru abordarea neîntârziată a problemelor care stau astăzi în fața Republicii Moldova. Ministerul Afacerilor Externe exprimă așteptarea ca noul Executiv să continue, într-o manieră intensificată și consecventă, eforturile în direcția consolidării parcursului pro-european, a aprofundării reformelor democratice și întăririi instituţiilor statului de drept, în consens cu mesajul transmis de cetățeni la alegerile din 30 noiembrie 2014. Responsabilitatea asigurării unei guvernări eficiente, stabile, care să țină cont şi să respecte aceste așteptări ale cetățenilor revine tuturor forțelor care au dat votul pentru învestirea Guvernului. Din acest punct de vedere, urmărirea strictă a obiectivului integrării europene, respectiv al realizării reformei conform standardelor europene va constitui un test de încredere pentru aceste forţe. România rămâne angajată, în aceste condiţii, pentru dezvoltarea, în continuare, a dialogului politic și a cooperării concrete cu Republica Moldova, pentru susținerea eforturilor autorităților de la Chișinău îndreptate spre consolidarea parcursului european”, se arată în comunicatul de presă al MAE.