Călin Popescu Tăriceanu a declarat luni, că Biroul Politic Naţional al ALDE a decis ca partidul să iasă de la guvernare şi să treacă în Opoziţie. Preşedintele PNL, Ludovic Orban a anunţat că va depune moţiune de cenzură, iar Tăriceanu a declarat presei că ALDE va vota moţiunea.

Toţi miniştrii ALDE vor demisiona marţi din Guvern, ca urmare a deciziei forului de conducere de a ieşi de la Guvernare. Însă, Ramona Mănescu, proaspăt numită Ministru de Externe în Guvernul Dăncilă, a anunţat că nu demisionează. Tăriceanu o ameninţă cu excluderea din ALDE.

„Trebuie să vă spun că astăzi, pe cale de consecinţă a deciziei de a ieşi de la guvernare, BP a decis retragerea miniştrilor din guvern. Cei care nu vor face, vor suporta consecinţele. Nu am informaţii legate de vreun ministru, consecinţa este excluderea din partid. Eu nu am informaţii din partea vreunui ministru ALDE din Guvern care să nu respecte această decizie„, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Liderul ALDE a anunţat că îşi dă demisia din funcţia de Preşedinte al Senatului României, se retrage din cursa pentru prezidenţiale şi că partidul său îl vor susţine în alegeri pe candidatul independent Mircea Diaconu la preşedinţie.

„Susţinerea la preşedinţia României a lui Mircea Diaconu. Cred că e nevoie de un candidat independent care să se adreseze tuturor românilor. Rămâne cu statutul de independent. Am discutat acest lucru şi cu Pro România care şi el s-a declarat de acord să dea această susţinere pentru Mircea Diaconu şi în acest scop colegii şi-au dat acordul să facă o alianţă cu Pro România pentru susţinerea lui Mircea Diaconu„, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.