La scurt timp după decizia CCR prin care amenzile aplicate în starea de urgenţă, au fost declarate neconstituţionale, prima grijă a premierul Orban a fost să anunţe că va găsi alte soluţii legislative pentru a putea amenda în continuare românii. Deci grija PNL e să amenzeze la greu românii nu să implementeze măsuri economice şi sociale de repornire a economiei.

După ce a lansat un atac devastator la adresa judecătorilor CCR, Ludovic Orban a anunţat că va găsi alte soluţii legale pentru a putea să aplice în continuare amenzi pentru români.

Decizia asta arată că CCR e de partea celor care încalcă legea și regulile, ca pe vremea lui Dragnea. Îi sancționează pe cetățenii corecți care au respectat totul. Împiedică autoritățile să lupte pentru sănătatea românilor. E o decizie care șochează, are un vădit caracter politic. E pentru minoritatea care încalcă legea. Peste 98% din români respectă legea și s-au comportat responsabil. Vom căuta o cale legală pentru ca autoritățile să lupte împotriva celor care nu respectă regulile. Este o invitație pentru fiecare român să încalce legea, un îndemn la anarhie”, a declarat Ludovic Orban.

CCR a admis sesizarea Avocatului Poporului, care susține că ordonanța de urgență nu este clară și previzibilă, iar faptele pentru care se pot da amenzi nu sunt individualizate.

Decizia CCR nu anulează automat amenzile date. Ele trebuie contestate în instanță de către cei care au fost amendați.

Peste 300,000 de români au fost deja amendaţi de poliţie pe motiv că nu au respectat ordonanţele militare. Cuantumul total al amenzilor a ajuns la peste 125 de milioane de euro.