Un nou raport Greenpeace arată că pentru limitarea efectelor dăunătoare asupra climei pe glob, e nevoie ca emisiile de la termocentralele pe cărbune din UE să fie reduse într-un ritm de trei ori mai rapid decât cel actual.

Raportul “Sfârșitul unei ere – De ce fiecare țară europeană are nevoie de un plan de eliminare a cărbunelui”, realizat de Greenpeace Marea Britanie și Climate Action Network (CAN) Europe, conchide că avem nevoie de măsuri accelerate de tranziție spre energie regenerabilă pentru respectarea obiectivului ce vizează evitarea creșterii temperaturii globale cu 2 grade, valoare acceptată la nivel mondial, în contextul încălzirii globale.

Peste tot în lume, organizații ale societății civile cer eliminarea combustibililor fosili și înlocuirea lor cu surse regenerabile de energie. Discuțiile despre schimbările climatice se concentrează de multe ori pe soluții, explorarea oportunităților oferite de expansiunea rapidă a sectorului energiilor regenerabile, dar și pe creșterea substanțială a eficienței energetice. Dar este important să se acorde atenția cuvenită și problemei în sine – arderea combustibililor fosili.

Raportul lansat recent analizează situația celor 22 de state membre ale UE care încă se bazează pe termocentrale pe cărbune pentru producția de energie electrică și subliniază faptul că utilizarea cărbunelui amenință șansele de limitare a încălzirii globale. Datele prezentate sunt rezultatul unui an de cercetare și cartografiere a tuturor termocentralelor pe cărbune din Europa.

Documentul arată că liderii politici europeni trebuie să susțină eforturile de eliminare treptată a centralelor poluante pe cărbune. Datele raportului global au fost făcute publice în timp ce oficiali din întreaga lume negociază asupra unui nou acord global pentru reducerea emisiilor la summitul ONU de la Paris dedicat schimbărilor climatice.

Greenpeace le cere liderilor europeni să rezolve problema poluării de la termocentralele pe cărbune prin stabilirea de planuri naționale și a unor termene pentru eliminarea cât mai accelerată a cărbunelui din sectorul energetic. Marea Britanie a devenit recent prima economie din grupul G20 care a anunțat un astfel de plan pentru închiderea tuturor termocentralelor pe cărbune până în 2025.  Aceasta a fost precedată de o decizie similară în Austria, care a decis să închidă ultima termocentrală până în 2025. De asemenea, Finlanda s-a angajat deja să elimine treptat cărbunele până în anul 2020.

„De mai bine de trei ani, guvernele țării noastre se străduiesc să vină cu o nouă strategie energetică națională, iar acest proces este încă deschis. Pe de altă parte, zonele miniere așteaptă de douăzeci și cinci de ani sprijinul guvernului pentru ieșirea din declinul economic cauzat de caracterul lor monoindustrial. În contextul negocierilor climatice de la Paris, considerăm că România se află în punctul cel mai potrivit de până acum pentru asumarea tranziției către un viitor energetic curat, bazat pe surse regenerabile de energie. Greenpeace solicită actualului guvern axarea noii strategii energetice în jurul surselor regenerabile de energie, stabilirea unui calendar pentru înlocuirea cărbunelui în mixul energetic și demararea unui proces de reorientare economică și redresare a zonelor monoindustriale dependente de cărbune”, a declarat Ionuț Cepraga – Coordonator de campanii, Greenpeace România.

În România, cele 14 termocentrale pe cărbune au fost responsabile pentru 18% din emisiile de gaze cu efect de seră în anul 2014.