Isterie națională în Grecia. Oamenii au luat cu asalt bancomatele băncilor și stau la cozi uriașe pentru a-și retrage banii. Sistarea negocierilor cu creditorii internaționali, referendumul din 5 iulie privind măsurile de austeritate și iminentul faliment al statului grec, a determinat cetățenii acestui stat european să retragă masiv euro din bănci.

Grecii stau la cozi interminabile pentru a-și retrage economiile, salariile și pensiile, din bănci. Isteria s-a declanșat după ce prim-ministrul Alexis Tsipras a anunțat organizarea unui referendum privind documentul ce ar putea rezulta după ședința Eurogrupului.

Deponenții au retras din bănci aproximativ 30 de miliarde de euro (33,5 miliarde de dolari) după preluarea puterii de către Coaliția anti-austeritate condusă de partidul radical de stânga Syriza.

Ca să evite un colaps financiar uriaș, prim ministrul Greciei a anunțat că închide băncile până pe 6 iulie 2015.

Premierul elen Alexis Tsipras a anunțat duminică impunerea unor restricții asupra mișcărilor de capital, limitând extragerile zilnice de numerar la 60 de euro, încercând astfel să evite colapsul sistemului financiar.

Într-un discurs televizat adresat națiunii, oficialul a afirmat că Banca Centrală a Greciei a recomandat închiderea băncilor și impunerea de restricții asupra mișcărilor de capital, după ce Banca Centrală Europeană a decis duminică să nu majoreze finanțarea de urgență destinată băncilor grecești.

Criza din Grecia a afectat și cursul valutar din România și Ungaria, cât și bursele internaționale.

Leul din România și forintul din Ungaria s-au depreciat fiecare cu 2%, zlotul din Polonia cu 1,7%, iar coroana din Cehia cu 1,4%, arată datele Bloomberg. Luni, euro s-a depreciat în tranzacțiile din Asia cu 1,9%, ajungând la 1,0955 dolari, cel mai scăzut nivel din aproape o lună.

Față de yen, euro s-a depreciat cu peste 3%, la 133,80 yeni, cel mai redus nivel din ultimele cinci săptămâni.

Toate bursele din Asia înregistrau scăderi luni, din cauza problemelor din Grecia.

Cehia, Ungaria și Polonia, ale căror economii depind semnificativ de exporturile în UE, ar fi cele mai lovite în privința investițiilor și a comerțului.

Macedonia a ordonat, duminică, băncilor sale să-și retragă banii din instituțiile elene de creditare și a impus ‘măsuri preventive’ pentru a limita ieșirile de capital către vecina sa din sud, afectată de turbulențe.

Băncile elene dețin aproximativ 20% din totalul activelor bancare din Macedonia și o cotă semnificativă în Bulgaria, România, Serbia și Albania, ceea ce sporește posibilitatea ca Guvernele să fie nevoite să salveze sucursalele băncilor elene, dacă sistemul bancar din Grecia intră în colaps și Atena părăsește zona euro.

Valoarea totală a depozitelor din băncile elene a scăzut în mai la aproximativ 129 miliarde de euro, de la 133,6 miliarde de euro în aprilie, arată datele publicate vineri de Banca Centrală Europeană. Acesta este cel mai redus nivel din ultimii aproape 11 ani și a opta lună de declin consecutiv.

Banca Centrală Europeană a anunțat duminică că a decis să mențină nivelul actual al împrumuturilor de urgență pentru băncile elene și că va urmări de aproape situația din Grecia.

Consiliul guvernatorilor BCE a decis să mențină la nivelul stabilit vineri valoarea maximă a împrumuturilor pe care entitățile elene o pot solicita Băncii Greciei prin programul de finanțare de urgență. Valoarea maximă a acestor împrumuturi de urgență se apropie de 90 miliarde euro.

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să se deplaseze în Republica Elenă că autoritățile de la Atena au decis închiderea băncilor elene, cel puţin până la data de 6 iulie 2015, precum și limitarea extragerilor de numerar la 60 Euro/zi pentru clienţii băncilor locale şi numai pe teritoriul elen.

Având în vedere desfăşurarea operaţiunilor de actualizare a echipamentelor și programelor informatice ale băncilor și ATM-urilor de pe teritoriul Republicii Elene, se recomandă cetăţenilor români să aibă în vedere şi posibilitatea apariţiei unor întârzieri ale tranzacţiilor bancare în cursul zilei de luni, 29 iunie 2015.

Cetățenii români care dețin carduri emise de băncile comerciale care funcționează pe teritoriul României vor avea, în continuare, posibilitatea de a efectua tranzacţii şi de a extrage numerar în conformitate cu limitele stabilite de instituțiile bancare emitente din România.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea adresată cetățenilor români de a deţine suficient numerar pentru acoperirea tuturor cheltuielilor, în eventualitatea unor întreruperi ale activităților bancare din această țară.