Grecii au votat prin referendum împotriva măsurilor de austeritate impuse de creditorii străini însă totul s-a întors precum un bumerang împotriva lor. Au trăit ani de zile în lux, pe datorie și acum au ajuns la fundul sacului. Ca să scape de faliment, grecii trebuie să își vândă țara, mai exact, să vândă insulele și companiile de stat. 

Premierul Alexis Tsipras le-a promis că nu vor avea austeritate și s-au fript mai rău decât cu ciorba fierbinte. Grecii nu mai știu pe unde să scoată cămașa și scot tot la vânzare.

Guvernul de la Atena şi-a pierdut şi dreptul a de a decide în chestiunile importante ale ţării. Băncile s-au redeschis după două săptămâni de stat cu lacătul pe uși, dar restricţiile de capital rămân.

50 de miliarde de euro trebuie să adune Grecia din vânzarea activelor de stat din turism, din industria navală şi telecomunicaţii. Banii vor fi plasați într-un fond de privatizare în conformitate cu acordul convenit cu creditorii internaționali.

Guvernul grec poate vine participaţii deţinute de stat la noul aeroport al Atenei, la porturile Pireu şi Salonic, la compania energetică Hellenic Petroleum şi la Public Power Corp., cea mai mare companie de electricitate din Grecia. De vânzare ar putea fi rezerve marine de petrol şi gaze naturale şi acţiuni deţinute la bănci de 7,5 miliarde euro. Fondul de Dezvoltare a Activelor Republicii Elene, care are responsabilitatea privatizărilor, deţine, de asemenea, terenuri pe frumoasele insule greceşti, un castel pe insula Corfu şi mai multe clădiri în Atena şi în alte părţi ale ţării.

Banca naţională are în proprietate complexul Astir Palace Resort (un hotel de lux, facilităţi pe plajă şi restaurante) de la Marea Egee, considerat „bijuteria coronei“ din industria turismului.

Între activele care ar putea fi incluse în fondul de privatizare se află şi o participaţie de 10% la Hellenic Telecommunications Organization, acţionarul majoritar al Telekom Romania.

Parlamentul Greciei a votat propunerile finale ale creditorilor internaționali: care prevăd majorarea TVA-ului la 23%, iar în domeniul turismului de la 6 la 13%.

Implementarea de reforme ambiţioase privind pensiile şi specificarea politicilor necesare pentru compensarea totală a deciziei Curţii Constituţionale din 2012 privind reforma pensiilor şi pentru implementarea clauzei de deficit zero sau găsirea de măsuri alternative acceptabile până în octombrie 2015;

Privatizarea operatorului reţelei de transport al electricităţii, dacă nu sunt găsite în acord cu instituţiile UE alternative care să aibă aceleaşi efecte asupra competiţiei.

Să modernizeze şi să întărească administraţia grecească şi implementarea, sub supravegherea Comisiei Europene, a unui program pentru depolitizarea administraţiei greceşti. Guvernul grec trebuie să se angajeze să reducă şi mai mult costurile administraţiei greceşti, în linie cu un program stabilit cu instituţiile europene.

Dacă Guvernul de la Atena nu va respecta toate condițiile impuse de creditorii internaționali, Grecia intră în faliment. Cancelarul German Angela Merkel le dă o speranță grecilor și spune că dacă aceștia se vor conforma cerințelor, s-ar putea face o restructurare a datoriei publice, însă nu poate fi vorba de 30 sau 40% din valoarea acesteia.