Gestionarea schimbarilor reprezinta o componenta esentiala in managementul de proiect, deoarece pe parcursul derularii planului stabilit initial, pot aparea diverse modificari referitoare la resursele, procesele si persoanele implicate.

Administrarea inadecvata a acestor situatii inopinate poate duce la esecul proiectului, la pierderi financiare colosale, la afectarea brandingului sau la livrarea unui produs de o calitate precara. Daca vrei sa devii un manager de top si un lider pregatit pentru orice scenariu ar aparea, atunci participarea la un curs project management este obligatorie.

Pe langa modulele de baza, in cadrul cursului vei invata si cum sa fii pregatit pentru schimbari, cu solutii noi si adaptabile la problemele ivite. Un exemplu simplu de gestionare a schimbarilor in cadrul managementului de proiect este atunci cand o echipa a avut la dispozitie 12 luni pentru a-l finaliza, dar pe parcurs, calendarul a fost redus la doar opt luni.

In acest caz, echipa ar trebui sa gestioneze aceasta schimbare astfel incat sa se asigure ca proiectul se face conform noului calendar, folosind toate resursele necesare pentru a livra un produs la calitatea asteptata.

Tehnici de comunicare si analiza, in cadrul unui curs project management

Atunci cand sunt inregistrate schimbari, comunicarea cantareste enorm. Membrii echipei vor sa inteleaga de ce lucrurile au luat aceasta intorsatura si cum ii va afecta, de aceea comunicarea este absolut vitala in traversarea acestor momente.‎ Un curs project management pune accent pe modul de relationare si transmitere a informatiilor, ceea ce te va ajuta sa iti dezvolti calitatile de mediator, promotor si diplomat.

Ori de cate ori te vei confrunta cu astfel de situatii, va trebui sa dezvolti planuri precise si exacte, care sa includa obiectivele si indicatorii de performanta, pentru a stabili daca planul de gestionare a schimbarilor este sau nu pe drumul cel bun. ‎

‎Punerea in aplicare a acestor planuri‎‎ reprezinta o perioada stresanta, in care presiunile cresc, de aceea ca manager de proiect va trebui sa fii mai prezent ca niciodata pentru a linisti si sprijini angajatii, pe masura ce schimbarile sunt implementate. ‎

‎Modul in care reactioneaza echipa, indicatorii de performanta si progresul obtinut trebuie evaluate pas cu pas, pentru a vedea daca planul de gestionare a modificarilor urmeaza un fagas corespunzator. Odata ce sistemul se reechilibreaza, este important ca echipa implicata sa fie apreciata pentru cooperarea si efortul depus, astfel incat toti membrii sa poata sarbatori succesul impreuna.

Aplicarea in orice situatie a notiunilor dobandite la un curs project management        

O vorba din popor spune ca „socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ”, ceea ce inseamna ca trebuie sa fii mereu pregatit pentru situatiile imprevizibile. Nu este suficient sa iti faci un plan bun, ci trebuie sa fii mereu adaptabil. Daca ceva nu merge conform planului, fii pregatit de schimbari, deoarece lucrurile nu decurg intotdeauna asa cum ti-ai dori. Desi acest aspect este perfect normal, trebuie sa ai pregatite noi solutii la problemele care se ivesc pe parcurs.

curs project management

Daca aspiri sa fii un lider valoros, sa initiezi idei si proiecte, dar si sa profiti la maximum de oportunitatile cu care te intalnesti, va trebui sa inveti ca orice proiect necesita un „backup”. Poate ai auzit, deseori, vorbindu-se despre Planul A si Planul B. In timp, va trebui sa gandesti si tu in acesti termeni, un plan de rezerva putand redresa rapid un proiect care este pe rol.Participarea ta la un curs project management te va ajuta in acest sens, oferindu-ti cunostintele necesare pentru a face fata cu brio schimbarilor aparute.