George Băeşu a demisionat din funcţia de director al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, nu înfrânt de samsarii cu drepturi litigioase, ci pentru că justiția română îl amendează cu 2 milioane de lei pe zi pentru că nu acordă despăgubiri. Amenda este plătită din salariu și nu din veniturile ANRP.

Situație explozivă la ANRP. Din cauza unor legi aberante care dă dreptul judecătorilor să aplice amenzi conducerii dacă nu rezolvă un dosar de despăgubire în 30 de zile, George Băeșu, amendat deja cu 11.000 de euro, și-a dat demisia împreună cu cei doi vicepreședinți ai instituției.

“Avem o situaţie excepţională la ANRP. Cred că suntem singura instituţie din România împotriva căreia există mii de procese în cadrul cărora cetăţenii cer amendare pentru neplată sau pentru neemiterea de titluri de despăgubire. În condiţiile Legii contenciosului administrativ, suntem în situaţia în care instanţele ne aplică amenzi nu pentru faptul că nu am face bine ce facem, ci pentru că nu facem în 30 de zile. Cu alte cuvinte, ajungem noi, cei care am descoperit mizeria din domeniul retrocedărilor, să plătim pentru că alţii au furat cât au putut din acest domeniu, oamenii nemulţumiţi au făcut procese în instanţă, iar instanţele astăzi amendează pe cei care nu sunt în stare ca, în 30 de zile de când apare o hotărâre, să fie în executare”, a declarar George Băeşu.

Șeful demisionar de la ANRP, i-a înaintat luni, premierului demisia, împreună cu un memoriu.

În document se arată că, în mai 2012, la instalarea noii conduceri a ANRP, existau peste 8.000 de procese iniţiate de către persoane nemulţumite fie de neefectuarea plăţilor despăgubirilor, fie de neemiterea deciziilor de despăbuire şi care, pentru a constrânge instituţia să achite sumele deja stabilite ca despăgubire sau să emită titluri de despăgubire, au cerut instanţelor amendarea conducătorilor responsabili.

Astfel, este solicitată amendarea preşedintelui ANRP pentru neemiterea titlurilor, în condiţiile în care în intervalul mai 2011-iunie 2013, nu a fost emis niciun astfel de titlu, şi a vicepreşedintelui responsabil cu aplicarea legislaţiei în domeniu, în condiţiile în care Ministerul Finanţelor nu a alocat în ultimii cinci ani decât 20-25% din suma necesară acordării despăgubirilor, iar din 2012 conturile ANRP au fost permanent blocate prin executări silite.

El a arătat astfel că membrii conducerea ANRP se află în situaţia de a plăti amenzi de zeci de mii de euro pentru că nu au ştiut să fie “Supermeni”.

“Ajungem să plătim individual, cei care ne-am asumat să spunem adevărul despre ce s-a întâmplat în România în acest domeniu. Noi suntem plimbaţi prin toată ţara pentru astfel de procese, iar legea astăzi, aşa cum e scrisă, este interpretată de unii în sensul că putem fi amendaţi şi în trecut”, a spus Băeşu.

Premierul Victor Ponta nu a acceptat încă demisiile și a trimis memoriul la Ministerul Justiției pentru a se găsi o soluție legală. Ponta a declarat că la ANRP ”este o problemă extrem de gravă”, precizând că a informat şi CSM şi se caută o soluţie în şedinţa de Guvern, cu miniştrii de Justiţie şi de Finanţe, dar că ”acceptă că cei de la ANRP au dreptate”.

”Avem o problemă la ANRP extrem de gravă. Pe de o parte, pe bună dreptate și e foarte bine, Parchetul face largi investigații legate de modul în care s-au retrocedat, s-au restituit fie în natură, fie în echivalent proprietăți de valori uriașe. Pe de altă parte, toată conducerea ANRP și dl Băeșu și ceilalți membri din conducere sunt amendați în fiecare zi de către instanțe că nu retrocedează în 30 de zile. Or, într-un fel, sunt între ciocan și nicovală să facă ceva neverificat și după aceea peste niște ani să răspundă sau să verifice bine, dar atunci trebuie să plătească niște amenzi care sunt mult peste veniturile lor. Deci, nu știu, pe luna februarie au amenzi de trei ori salariul. Și atunci trebuie să găsim o soluție pentru că altfel nu va mai vrea nimeni să lucreze. Nu se poate să ai presiunea amenzilor din partea instanțelor, să faci ceva ce s-a dovedit în multe cazuri ca fiind pripit sau ilegal. Deci, sper ca împreună cu ministrul Justiției și ministrul de Finanțe — am informat și CMS asupra acestei situații — să găsim o soluție ca totuși ANRP-ul totuși să funcționeze, dar să funcționeze în condiții bune și corecte”, a spus Victor Ponta.

Întrebat dacă o astfel de soluție ar putea fi modificarea legii, premierul a spus că: Nu știu care e soluția. Ministrul Justiției și cu ministrul de Finanțe încearcă să găsească o soluție. Repet, însă, oamenii decât să facă ceva ilegal sau să plătească amenzi de trei ori salariul lor au preferat pur și simplu să plece. Și practic azi avem situația blocată total. Eu o accept că au dreptate și că nu pot să lucreze așa. Și ori găsim o soluție miercuri în ședința de guvern, dacă nu o să perpetuăm un blocaj din care nu reușim să ieșim.

Întrebat punctual dacă a acceptat demisia lui George Băeșu, premierul a spus: I-am rugat pe toți ca până miercuri să încercăm să găsim o soluție. Dar oamenii au dreptate să nu mai lucreze în condițiile astea. Pe de o parte sunt forțați repede: ‘retrocedați, restituiți, că altfel primiți amenzi. Pe de altă parte de când este această echipă n-a fost niciun fel de problemă privind restituiri ilegale, cum a fost în perioada 2010 — 2011. Eu le-am cerut să fie foarte atenți, să verifice de o sută de ori, să respecte legea, să nu pună pe nimeni înainte, adică să se respecte ordinea. Or pentru asta s-au umplut de amenzi să sunt dați în judecată. Nu e în regulă. Absurdul este următorul — amenzile se duc tot la bugetul de stat. E o chestiune pe care trebuie să o reglementăm într-un fel sau altul.

George Băeşu, a declarat, luni, la Antena 3, că vrea să ajungă la CEDO pentru a-şi găsi dreptatea în acest caz: Vreau să mă duc la CEDO. Statul mă nedreptăţeşte, dar nu pot să mă duc la CEDO dacă lucrez pentru stat.