Agenția națională de presă, Agerpres a făcut-o lată. A trimis la MAE o broșură ce ilustra în imagini relațiile româno-germane, spre a-i fi înmânată Ministrului German de Externe, aflat în vizită oficială în România. Numai că în loc de harta Germaniei, pe coperta broșurii apare harta Franței colorată cu steagul nemților.

Fără să vrea, MAE a făcut o gafă diplomatică de tot râsul. Incidentul s-a produs luni, la finalul conferinţei comune de presă cu omologul german, când Bogdan Aurescu i-a înmânat ministrului Frank-Walter Steinmeier, o broşură realizată cu ocazia aniversării a 135 de ani de relaţii diplomatice între România şi Germania. Pe coperta broşurii ar fi trebuit să fie hărţile României și Germaniei. Numai că în loc de harta Germaniei, cei de la Agerpres au pus harta Franței pe care au colorat-o cu steagul Germaniei.

În încheiere vreau doar să vă prezint, cu ocazia aniversării celor 135 de ani de relaţii diplomatice, acest material de presă foarte frumos pe care l-am oferit deja domnului ministru Steinmeier şi care prezintă în imagini, cu sprijinul colegilor de la Agerpres, istoria relaţiilor diplomatice româno-germane. Sunt imagini care trec prin istoria noastră comună şi care arată cât de intense sunt, mai ales în ultimii ani, contactele dintre ţările noastre”, a spus Bogdan Aurescu în conferința de presă în care i-a înmânat broșura ministrului german.

Nici Ministrul român de externe și nici cel german nu au observat gafa de pe broșura Agerpres. Însă, jurnaliștii prezenți la conferință au observat că nu e harta Germaniei și au cerut explicații Ministerului de Externe.

Oficialii din MAE au spus că vina aparține exclusiv Agerpres întrucât ei s-au ocupat de editarea broșurii.

”În contextul aniversării în anul în curs a 135 ani de relaţii diplomatice între România şi Germania, Agerpres a iniţiat editarea unei broşuri, conţinând imagini şi articole de arhivă realizate de agenţia naţională de presă despre relaţiile bilaterale româno-germane. Dintr-o regretabilă eroare tehnică, exclusiv pe coperta broşurii, tipărită într-un singur exemplar pus la dispoziţia MAE în această dimineaţă, a fost imprimat conturul hărţilor României şi Franţei, aceasta din urmă fiind acoperită de steagul Germaniei. Ministerul Afacerilor Externe s-a sesizat şi a semnalat eroarea în cauză, aceasta urmând a fi corectată în cel mai scurt timp de către agenţia Agerpres în varianta tipărită. Cu ocazia prezenţei celor doi oficiali la Sibiu, în cadrul celei de-a doua părţi a vizitei ministrului german de externe, ministrul de externe român a transmis direct omologului german regretul profund pentru această situaţie. Ministrul de externe german i-a transmis omologului român că nu apreciază că situaţia în cauză este de natură să producă vreun efect sau să creeze vreo problemă în relaţiile bilaterale, până la semnalarea acesteia de către omologul român ea nefiind remarcată. A mulţumit din nou părţii române pentru atmosfera foarte bună a vizitei şi pentru substanţa discuţiilor”, precizează MAE în comunicatul de presă remis exclusivNEWS.ro.

Agerpres spune că este vorba despre o eroare tehnică pe care şi-o asumă şi pentru care cere scuze atât Ministerului Afacerilor Externe român, cât şi Ministerului Afacerilor Externe german.

”AGERPRES a realizat până în acest moment o serie de patru broșuri speciale, cu ocazia aniversării a 135 de ani de relații diplomatice bilaterale între România și Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Franța și Germania. Broșurile au fost concepute având la bază arhiva fotografică a AGERPRES, surprinzând momente unice în relațiile bilaterale, de la vizite oficiale la vizite de lucru și întâlniri informale. Broșura editată cu ocazia împlinirii a 135 de ani de relații diplomatice între România și Germania a fost imprimată într-un singur exemplar de către AGERPRES, exemplarul oferit de ministrul Bogdan Aurescu omologului german Frank-Walter Steinmeier. Precizăm faptul că Ministerul Afacerilor Externe a primit spre informare varianta CORECTĂ a broșurii, în format electronic. Imprimarea greșită a fost o GREȘEALĂ TEHNICĂ DIN PARTEA AGERPRES, pe care ne-o asumăm și pentru care ne cerem scuze atât Ministerului Afacerilor Externe român, cât și Ministerului Afacerilor Externe german”, precizează AGERPRES.