Klaus Iohannis a anunțat luni, într-o conferință de presă susținută la Palatul Cotroceni că refuză să promulge orice modificări adoptate de Parlament la Codul Penal și la Codul de Procedură Penală. Declarația președintelui este un hazardată întrucât foarte multe articole din cele două legi sunt deja declarate de CCR ca fiind neconstituționale.

Președintele României, Klaus Iohannis gafează într-un mare stil, demonstrând că în cele cinci luni de când se află în această funcție, habar nu are de prerogativele sale constituționale și de modul cum trebuie să și le exercite.

Luni seară, în cadrul conferinței de presă de la Cotroceni, Iohannis a spus că nu va promulga nicio modificare la noul Cod Penal și de Procedură Penală.

”Nu pot să nu mă refer în această conferinţă de presă la câteva acte normative care sunt în pregătire şi sunt foarte mult discutate şi foarte mult disputate: modificări posibile la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală. Nu sunt de acord cu astfel de modificări. Codul Penal şi Codul de Procedură Penală sunt acte normative noi şi ele trebuie să fie lăsate să funcţioneze un timp pentru a vedea în mod obiectiv dacă este nevoie de anumite modificări. Nu pot să accept ca parlamentarii să facă modificări la aceste acte normative în interesul lor propriu. Consecinţă: dacă vor ajunge la promulgare astfel de acte normative nu vor fi promulgate”, a spus Klaus Iohannis.

Declarația poate fi încadrată ca fiind o Gafă impardonabilă a lui Iohannis. Întrucât, foarte multe articole din noul cod penal, au fost deja declarate ca fiind neconstituționale.

Cele mai recente articole declarate ca fiind neconstituționale sunt cele cu referire la controlul judiciar și la măsura arestului la domiciliu.

Potrivit prerogativelor constituționale, Președintele României are dreptul să retrimită o singură dată în Parlament, o lege, spre re-examinare și să o conteste la Curtea Constituțională. După care, indiferent de forma adoptată ulterior de Parlamentul României, președintele este obligat să o promulge în termen de zece zile. În caz contrar, ea devine în mod automat promulgată cu sau fără semnătura Președintelui României.

Drept urmare, Klaus Iohannis vorbește în necunoștință de cauză, fără se se fi informat în prealabil și fără să cunoască care îi sunt prerogativele constituționale și atribuțiile de Președinte al României.