Vicepremierul Gabriel Oprea ar fi folosit în mod ilegal coloana oficială a poliției, pe 20 octombrie 2015, când polițistul Bogdan Gigină, care-i deschidea drumul, a căzut cu motocicleta într-o groapă și a murit.

Gabriel Oprea riscă dosar penal pentru că a abuzat de funcția sa și a utilizat în mod ilegal coloana oficială. Parchetul Tribunalului București și-a declinat competența în acest dosar și ancheta a fost preluată de Parchetul General.

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus, prin ordonanţa din data de 3 noiembrie 2015, în temeiul dispoziţiilor art. 58 alin. 2 şi art. 40 alin. 1 C.p.p., declinarea cauzei privind accidentul rutier produs la data de 20 noiembrie 2015 în Bucureşti, soldat cu decesul numitului Gigină Cosmin Bogdan (agent de poliţie), în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În cauză, procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au efectuat, până la acest moment, o serie de acte de urmărire penală precum: audierea unor martori, solicitarea unor înscrisuri şi informaţii de la diferite instituţii, ridicarea unor imagini surprinse de camerele de supraveghere, fiind dispusă, totodată, efectuarea unor expertize criminalistice. În ordonanţa de declinare s-a reţinut că în cauză se impune efectuarea de cercetări şi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin. 1 C.p. privitor la modul de constituire şi folosire a coloanelor oficiale ale Ministerului Afacerilor Interne şi declinarea competenţei în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, întrucât beneficiarul deplasărilor în cauză a fost Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea efectuării în continuare de cercetări de către procurori ai acestei secţii”, se arată în comunicatul de presă al Parchetului General.

Procurorii au declinat competenţa după ce, în urma cercetărilor, care au fost amănunţite, s-a stabilit că Parchetul Tribunalului Bucureşti nu este competent să continue cercetări în cauză, în contextul în care una dintre persoanele vizate în dosar are o funcţie care atrage competenţa unei unităţi superioare de Parchet.

În seara tragediei, Gabriel Oprea venea de la o unitate militară din Băneasa şi mergea spre locuinţa sa.

Poliţistul Bogdan Cosmin Gigină (28 de ani) de la Brigada Rutieră a Capitalei a murit pe 20 octombrie, după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe bulevardul Ştirbei Vodă din Capitală, în timp ce asigura deplasarea coloanei oficiale a ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea.