Cea mai mare monedă de aur din lume, cântărind 100 de kilograme, a fost furată de la Muzeul Bode, situat în centrul orașului Berlin, Capitala Germaniei. Hoții sunt de negăsit.

Medalia din aur pur, în greutate 100 de kilograme, având o valoare nominală de un milion de dolari, numită ‘Big Mapple leaf’, a fost furată luni dimineață din muzeul german.

Furtul a fost descoperit după ce a fost găsită o scară în apropierea liniei ferate din vecinătatea muzeului, fapt ce a dus la desfășurarea dispozitivului de poliție și la închiderea timp de două ore a trei linii de tren din apropiere.

Un furt este una dintre cele mai grave știri vreodată pentru un director de muzeu. Suntem șocați că spărgătorii au depășit sistemele noastre de securitate cu care ne protejăm cu succes proprietățile noastre de mai mulți ani. Făptașii au acționat cu mare forță și ne bucurăm că nu există persoane rănite. Acum, sperăm că autorii să fie prinși și moneda prețioasă va reveni, fără a aduce atingere colecția numismatică a Muzeului Bode„, a declarat Michael Eissenhauer, directorul general al Muzeelor ​​Naționale din Berlin.

Poliția încearcă să descopere cum au pătruns hoții în clădirea situată în Insula Muzeelor și aflată la doar o sută de metri distanță de locuința cancelarului german, Angela Merkel.

Este vorba de o monedă comemorativă cu un diametru de 53 de centimetri și o grosime de 3 centimetri, realizată în 2007 de Monetăria Regală din Canada.

Medalia este din aur pur de 99,999 % și are imprimată pe una din fețe un profil al reginei Elisabeta a II-a, iar pe cealaltă față frunza de arțar a Canadei.

Piesa care valorează 3,7 milioane de euro, a fost inclusă în cartea recordurilor Guinness în 2008, fiind considerată cea mai mare monedă de aur din lume.

Muzeul Bode, celebru pentru sculpturile și „cabinetul său de medalii”, se află în în plin centrul Berlinului și este considerat Patrimoniu Mondial UNESCO din 1999.