Regina Elisabeta a II-a, cel mai longeviv suveran din lume, a fost condusă pe ultimul drum, luni, 19 septembrie 2022, în cadrul unor ceremonii colosale ce au avut loc la Londra şi Windsor. La funeraliile de stat ale Reginei au luat parte sute de șefi de stat și de guvern din întreaga lume.  Înmormântarea Reginei Elisabeta a devenit cel mai mare eveniment televizat din istorie, cu o audiență uriașă.

Jumătate din populația Terrei, s-a uitat luni, la funeraliile de stat ale suveranei britanice, decedată pe 8 septembrie 2022, la Castelul Balmoral din Scoția.

Funeraliile de stat au început cu încheierea perioadei de expunere a sicriului pentru public, la Palatul Westminster și procesiunea cortegiului funerar către Abația Westminster.

Opt soldaţi din Batalionul I din cadrul Queen’s Company Grenadiers Guards au purtat sicriul Reginei din Westminster Hall până la afetul de tun, apoi l-au transportat în interiorul Abației Westminster după încheierea procesiunii.

La slujba de la Abația Westminster au participat aproximativ 2.000 de persoane, inclusiv circa 500 de șefi de stat, prrim miniștri, regi, regine, împărați.

După ce slujba s-a încheiat, sicriul cu trupul Elisabetei a II-a, așezat pe un afet de tun, a fost purtat către Arcul Wellington, în Hyde Park.

Sicriul a fost transportat prin Londra pe un afet de tun al Marinei Britanice din 1901, care fusese folosit şi la înmormântarea tatălui său, George al VI-lea, şi care a fost tras cu ajutorul unor frânghii de marinari din Royal Navy, în timp ce alţii, 142 în total, s-au aflat în spatele acestuia, pentru a-i frâna şi controla deplasarea.

Această tradiţie datează de la funeraliile Reginei Victoria, organizate în februarie 1901. Caii care ar fi trebuit să tragă afetul de tun, ce avea o greutate de peste două tone, s-au speriat şi au intrat în panică, ameninţând să răstoarne sicriul. Prinţul Louis de Battenberg, căpitan în Royal Navy, a sugerat atunci noului Rege, Edward al VII-lea, ca animalele de tracţiune să fie înlocuite cu soldaţi.

Membrii Familiei regale britanice conduşi de noul Rege Charles al III-lea au urmat sicriul.

Din Hyde Park, sicriul defunctei suverane a fost apoi mutat într-o mașină funerară și condus la Windsor.

Înmormântarea a  avut loc în cadrul unei ceremonii private, în capela Capela St George din Castelul Windsor, alături de soţul său, ducele de Edinburgh.

Slujba de la Capela Sf. Gheorghe la care au participat aproximativ 800 de persoane s-a încheiat și, odată cu aceasta, evenimentele publice pentru înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a.

Sicriul Reginei Elisabeta a II-a a fost coborât în cripta regală din Capela St George de la Castelul Windsor, unde va fi înhumată, după o ceremonie privată. Pe lespedea de marmură a mormântului ei va fi gravat: „Elizabeth II 1926-2022”.

De pe sicriul greu de stejar şi plumb au fost îndepărtate bijuteriile care l-au împodobit de la moartea reginei, la 8 septembrie – coroana imperială, sceptrul şi orbul regal, simbolizând lumea creştină. Apoi lordul şambelan, cea mai înaltă funcţie din cadrul Casei Regale, şi-a rupt bagheta, simbol al autorităţii sale asupra celorlalţi slujitori ai Casei Regale şi a plasat bucăţile pe sicriu, în semn că serviciul său în slujba suveranului defunct a încetat.

Regina Elisabeta a II-a a fost înmormântată, luni seara, alături de soțul ei Prințul Philip, la Capela Memorială Regele George al VI-lea de la Castelul Windsor, capelă care datează din secolul al XV-lea.

Sicriul prinţului Philip, care a încetat din viaţă la 9 aprilie 2021, a fost depozitat în cripta „Royal Vault”, pentru a putea fi îngropat alături de regină.

Cine a defilat la funeraliile de stat

Trei regimente au fost onorate în mod special în timpul procesiunii, militarii  au defilat foarte aproape de sicriul Reginei Elisabeta a II-a.

Yeomen of the Guard, cel mai vechi corp militar al armatei britanice, înfiinţat în 1485, şi Honourable Corps of Gentlemen at Arms sunt două vechi unităţi ale gărzilor de corp ale monarhului, de acum incluse într-un rol ceremonial.

Militarii din prima unitate poartă în continuare uniforma roşie şi aurie din perioada Dinastiei Tudorilor (secolul al XVI-lea).

Ei au fost urmaţi de membri din Royal Company of Archers, care au fost şi gărzile de corp ale reginei Elisabeta a II-a în perioada în care suverana s-a aflat în Scoţia.

Detaşamente din alte regimente britanice şi din Commonwealth, organizaţia al cărei comandant-şef a fost Elisabeta a II-a, s-au alăturat cortegiului funerar care a transportat sicriul suveranei din Abația Westminster până la Arcul Wellington.

În faţa lor au defilat orchestrele de cimpoaie şi tobe ale regimentelor scoţiene şi irlandeze, o brigadă de Gurkha – soldaţi de origine nepaleză, membri ai armatei britanice – şi 200 de instrumentişti din Royal Air Force.

6.000 de militari, marinari şi piloţi din Armata britanică au luat parte la această procesiune.

A fost cel mai urmărit eveniment din istorie

Primele estimări comunicate de presa britanică, patru miliarde de oameni au urmărit, în toate colțurile lumii, funeraliile Reginei Elisabeta a II-a.

Întreg Regatul s-a oprit în loc. Străzi pustii, magazine  închise, a fost zi liberă pentru ca oamenii să poată participa la funeralii, să o conducă pe regină pe ultimul drum. Celebrele reclame luminoase din Picadilly Circus, una dintre emblemele Londrei, au fost stinse, iar pe ecranele cernite era doar monograma reginei.

Castelul Windsor, cel mai mare castel locuibil din lume

Ridicat de William Cuceritorul după cucerirea normandă din 1066, Castelul Windsor a fost reconstruit şi remodelat de-a lungul secolelor, însă este cel mai vechi şi cel mai mare castel ocupat din lume.

Situat în apropierea Londrei, castelul a fost principalul refugiu de weekend al reginei, iar în ultimii săi ani de domnie a fost locuinţa sa preferată.

Un incendiu uriaş din 1992 a provocat numeroase pagube, evenimentul adăugându-se unui şir de scandaluri care au afectat familia regală într-un an pe care regina l-a numit „Annus Horribilis” („Anul îngrozitor”).

Castelul Windsor, locul de odihnă a peste o duzină de regi şi regine

Majoritatea sunt îngropaţi în capela St. George, printre aceştia numărându-se Henric al VIII-lea, care a decedat în 1547 şi Carol I (Charles I, în limba engleză), care a fost decapitat în 1649.

Regele George şi soţia sa, Regina Mamă, sunt înmormântaţi acolo, împreună cu fiica lor mai mică, prinţesa Margareta.

Perioada de doliu regal continuă încă o săptămână în Regatul Unit, până pe 26 septembrie 2022.