Fundația Estuar susține că suicidul a devenit o problemă de sănătate publică în România și precizează faptul că mass-media, din goana după senzațional, prezintă pe larg cazurile de suicid, ducând astfel la creșterea cazurilor de persoane care își pun capăt zilelor în acest fel.

Fundația Estuar atrage atenția asupra modului în care este abordat suicidul în mass-media și efectul pe care această abordare îl poate avea asupra altor persoane.

În lumina ultimelor evenimente, în care sinuciderea unei persoane a fost prezentată la ore de maximă audiență, ne vedem nevoiți să atragem atenția asupra faptului că modul în care suicidul este prezentat de mass-media poate influența comportamentul altor persoane. Studiile OMS arată că expunerea sinuciderilor în presă crește numărul de cazuri de încercări de sinucidere prin imitație.

Statisticile Organizației Mondiale a Sănătății arată că numărul sinuciderilor în întreaga lume este de peste un milion pe an, că pentru fiecare adult care s-a sinucis există alte 20 de încercări de suicid, numărul persoanelor care își iau viața fiind cea de-a doua cauză de deces pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani. De asemenea, datele OMS arată că fiecare deces cauzat de suicid afectează alte șase persoane.

Organizația Mondială a Sănătății consideră suicidul drept o problemă de sănătate publică, iar prevenția, o sarcină importantă pentru societate.

Rapoartele Organizației Mondiale a Sănătății punctează faptul că în prevenirea suicidului, un rol extrem de important îi revine presei. Reprezentanții mass-media sunt îndemnați să nu transforme o sinucidere într-un act senzațional, care este soluția pentru a scăpa de probleme, să nu ofere detalii privind modul în care o persoană s-a sinucis sau despre locul unde a avut loc evenimentul, să manifeste grijă cu privire la modul în care fotografiază sau filmează persoane care încearcă să se sinucidă și să ofere informații despre locuri în care o persoană cu intenții suicidare poate primi ajutor.

Fundația Estuar este, de peste 21 de ani, una dintre cele mai active organizații care militează pentru drepturile persoanelor cu probleme de sănătate mintală. Organizația deține cinci centre sociale: în București, Cluj Napoca, Giurgiu și Ploiești și un centru de tip Club House în Sectorul 6 din Capitală, în care activează psihologi, psihiatri, asistenți sociali, consilieri juridici.

Serviciile oferite de Estuar vizează prevenția, recuperarea, reabilitarea, precum și integrarea persoanelor cu probleme de sănătate mintală în comunitate: Servicii de consiliere psihiatrică, psihologică, juridică, socială și de informare în sănătate mintală; Sprijin pentru integrarea profesională; Reintegrare în comunitate; Terapie ocupațională; Servicii de recuperare, reabilitare și reinserție socială; Servicii de prevenție și educare în domeniul sănătății mintale; Instruire în domeniul sănătății mintale; Servicii locative printr-un proiect de locuințe protejate (3 apartamente în București), care permit familiarizarea deprinderilor casnice, activități sociale, suport moral, management financiar personal; Consiliere la domiciliu persoanelor care din diferite motive decid sau sunt nevoite să trăiască izolat de comunitate; Advocacy și lobby, prin apartenența la federații de protecție a drepturilor oamenilor și inițiative strategice.