Federația Română de Handbal protestează oficial față de decizia Federației Internaționale de Handbal privind organizarea turneului preolimpic. Danemarca a fost desemnată țară gazdă deși România îndeplinise condițiile de organizare.

România nu va juca la Cluj, turneul preolimpic care o poate duce la Olimpiada de la Rio de Janeiro. Federația Internațională de Handbal a decis să ofere această șansă Danemarcei și astfel să o favorizeze în calificarea la Jocurile Olimpice.

„Federația Română de Handbal își exprimă dezamăgirea față de decizia Federației Internaționale de Handbal privind alegerea țării care va organiza Turneul de Calificare la Jocurile Olimpice din 2016, grupa a II-a. F.R.H. consideră că România avea cel mai bun dosar pentru această candidatură, îndeplinind cu prisosință toate condițiile necesare organizării unui astfel de turneu, conform regulamentelor I.H.F. De asemenea, F.R.H. consideră că performanțele sportive ale Lotului Național de Senioare al României la recent încheiatul Campionat Mondial din Danemarca ar fi îndreptățit țara noastră să obțină această candidatură.  Suntem surprinși de faptul că niciuna dintre țările clasate pe locurile II, III și IV la Campionatul Mondial nu au primit acest drept, organizarea fiind acordată unor țări cu performanțe sportive inferioare. Federația Română de Handbal își exprimă astfel public nemulțumirea față de decizia Comitetului Executiv al I.H.F.”, se arată în comunicatul de presă al Federației Române de Handbal.

În turneul preolimpic ce se va desfășura în perioada 17-20 martie 2016 în Danemarca, România va juca cu Danemarca, Uruguay și Muntenegru. Primele două țări se califică la Jocurile Olimpice de la Rio.

Celelalte două turnee preolimpice, care vor avea loc și ele în aceeași perioadă, vor reuni echipele Olandei (locul 2 la CM 2015), Franței (locul 7 la CM 2015), Japoniei (vicecampioana Asiei) și Tunisiei, vicecampioana Africii, toate în Grupa 1, formațiile Poloniei (locul 4 la CM 2015), Rusiei (locul 5 la CM 2015), Suediei (locul 3 la CE 2014) și Mexicului (locul 4 în America), în Grupa a 3-a.

Sunt deja calificate șase echipe la Olimpiada din 2016: Brazilia, ca echipă gazdă, Norvegia (campioana europeană), Angola (campioana Africii), Argentina (vicecampioana Americii, învinsă de Brazilia), Coreea de Sud (campioana Asiei) și vicecampioana europeană Spania, după ce Norvegia a cucerit titlul mondial.