Mai multe companii farmaceutice s-au îmbogățit pe spinarea românilor vânzând medicamente falsificate. Firmele sunt acuzate de procurori de evaziune fiscală și spălare de bani.

Percheziții de amploare în șase județe și București, pentru destructurarea unei rețele de companii care vindeau în farmaciile din România, medicamente falsificate.

Parchetul General a mobilizat 200 de polițiști pentru efectuarea a 64 de percheziţii la mai multe sedii de firme ce activează în domeniul comercializării medicamentelor.

Poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratul General al Poliţiei Române, efectuează percheziţii la domiciliile unor persoane şi sediile unor societăţi comerciale bănuite de săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Sunt verificate 20 de societăţi comerciale specializate în activităţi de depozitare şi comercializare de medicamente, care s-ar fi sustras de la plata taxelor şi impozitelor către bugetul de stat. În urma cercetărilor s-a stabilit faptul că, în perioada anilor 2013-2014, reprezentanţii societăţilor comerciale implicate ar fi creat circuite fictive pentru introducerea în lanţul legal a unor medicamente cu valoare mare de piaţă utilizate în tratamentele unor boli grave, precum cancer, hepatită, diabet, procurate la negru de pe piaţa internă sau comunitară. De asemenea, s-a mai stabilit că, prin intermediul societăţilor implicate ar fi fost fost transferate sume importante de bani (aproximativ 5 milioane de euro) către persoanele vizate din circuitul infracţional, iar banii astfel obţinuţi fiind reintroduşi în circuitul ilicit prin transferuri bancare şi contracte de împrumut fictive. Prin acest mecanism, atât în circuitul legal din România cât şi în alte state comunitare, ar fi fost introduse inclusiv medicamente falsificate din categoria celor comercializate de reprezentanţii firmelor implicate. Prejudiciul cauzat bugetului de stat a fost stabilit cu sprijinul specialiştilor Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală şi este de peste 3 milioane de euro”, se arată în comunicatul de presă al Poliției Române.

Totodată vor fi puse în aplicare 10 mandate de aducere, iar in urma audierilor urmează a fi dispuse măsurile procedural care se impun.

Percheziţiile se desfăşoară pe raza Municipiului Bucureşti şi a judeţelor Ilfov, Buzău, Iaşi, Ialomiţa, Argeş şi Olt.