Senatul republicii Franceze a respins joi, prin vot, vaccinarea Covid obligatorie pentru toți, cu 262 de voturi contra și 64 de voturi pentru, relevă France Soir
Examinat în primă lectură, textul legislativ propus de socialiști pe 31 august – care fusese deja respins pe 6 octombrie în comisia afacerilor sociale din Senat – intenționa să adauge „vaccinurile” Covid (care se bazează pe un ser experimental cu o tehnologie nouă) la lista deja existentă a vaccinurilor obligatorii (cele clasice: anti-difterie, anti-tetanos, ș.cl.).
Patrick Kanner, președintele grupului socialiștilor, a prezentat obligativitatea vaccinării Covid universale ca pe o măsură de „claritate” și „transparență” care să vizeze atingerea „imunității colective” – amintim că aceasta a ajuns să fie considerată o iluzie de către oamenii de știință și autoritățile sanitare, însăși OMS exprimându-și scepticismul asupra atingerii ei. Mai mult, cazuri de țări puternic vaccinate – Israel, Irlanda, Marea Britanie – care sunt mai lovite de coronavirus decât cele slab vaccinate au devenit ilustrative pentru mitul „depășirii pandemiei prin vaccinare în masă”.
De partea cealaltă, raportorul Bernard Jomier a evidențiat limitele pașaportului „sanitar”, a cărei posibilă prelungire până pe 31 iulie 2022 a fost decisă mai devreme de către Consiliul de Miniștri, însă va trebui votată săptămâna viitoare în Parlament. Ne reamintim că acesta a fost implementat în august la inițiativa lui Emmanuel Macron pentru a condiționa de vaccinare accesul la majoritatea locurilor și serviciilor publice, inclusiv a celor de transport în comun pe distanțe lungi. Prin introducerea pașapoartelor „sanitare” au fost, oricum, obligate la vaccinarea Covid mai multe categorii profesionale, printre care lucrătorii medicali, profesorii, îngrijitorii din centrele sociale și alți angajați de stat care lucrează cu publicul.