La nici 24 de ore de la tragedia din Cubul Colectiv din București care a zguduit România, pe rețelele de socializare au început să apară imagini terifiante cu tinerii arși de vii în club. Persoane întinse pe asfalt și resuscitate în plină stradă. 

Scene horor vineri noapte în centrul Capitalei României. Peste 400 de tineri au participat la o petrecere de Halloween unde se desfășura un concert rock, iar din cauza unor artificii, s-a produs un incendiu care a dus la cea mai mare tragedie din țară, de după Revoluție.

Cel puțin 27 de morți și peste 180 de răniți este bilanțul inițial al tragediei de la Club Colectiv.

La petrecerea organizată de Halloween în Club Colectiv, trupa Goodbye to Gravity îşi lansa noul album. În timpul concertului s-a produs incendiul ce a dus la tragedia din clubul Colectiv fosta fabrică Pionierul din Capitală.

În luna august, Goodbye to Gravity a lansat o piesă numită „The day we die” iar printre versurile afişate în videoclip se află şi „Let go and beg for freedom. Another row jumping into the flame” – în traducere „un alt rând ce sare în flăcări”.

Potrivit afişului de eveniment albumul se numeşte „Mantras of war” iar una din melodii în traducere liberă „Ziua în care vom muri”.

Potrivit Digi 24, reprezentantul firmei care a făcut antifonarea în clubul Colectiv a spus că patronii AU REFUZAT să cumpere material ignifug pentru că era prea scump. Mai mult, în urmă cu o lună şi jumătate, reprezentanţii clubului au spălat buretele de pe tavan, cel mai probabil cu substanţe inflamabile.

”Materialul este materialul din care se face buretele cofrat, piramidal, care este în toate studiourile posibile din România, numai că e plan, că a fost mai ieftin. Fâşia nu e cofratul ăla de ou, e un material plan, pur şi simplu. Tot tavanul. Şi ulterior au pus ei, nu ştiu de unde, pe stâlpi. Am văzut nişte piramidal. Este ignifugat grad F, adică poate să stea la căldură – motoare, calorifere, nu să îi dai foc. Şi la cine îi dai varianta RF, aia ignifugată, e prea scumpă. Cam care e diferenţa între cele două? De preţ. Nu ştiu, cam 35%. Normal se face pe baza unui proiect întocmit de pompieri, de arhitect, dar nu au fost cerinţe în momentul în care s-a pus materialul. Deci acolo putea să vină orice firmă de construcţii să pună polistiren, care şi ăla e mai nenorocit. Da, tavanul de lemn. Celebrul gard pe tavan. Şi acolo tot vorba de preţ a fost. Ăla e lemn de brad, cel mai ieftin, şi vopsit cu lavabilă. Am înţeles că acum o lună şi jumătate, două, au dat jos tot tavanul acela de lemn şi au spălat buretele de sus că era plin de fum. Nu am văzut până acum să speli buretele de pe tavan. Şi cu ce se spală? Dar nu se spală! Sper că nu l-au spălat cu solvent sau ceva că…”, a declarat reprezentantul firmei care a făcut antifonarea clubului Colectiv.

Incendiul a izbucnit în jurul orei 10.30. Scântei provenite de la artifciile lansate la finalul concertului au aprins buretele care înconjura unul dinstre stâlpii aflaţi lângă scenă. În mai puţin de 30 de secunde, focul a cuprins tot tavanul clubului. Atunci a început haosul. Cele peste 400 de persoane prezente la concert s-au îmbulzit spre singura ieşire din club.

Era un haos, era un puhoi de lume care erau disperati, au început să împrăştie fiecare, disperaţi, până să ajungă salvările, asta s-a întâmplat. Era singura iesire din club, nu exista o altă ieşire. (A fost haos pe ieşirea respectivă?) A fost haos, pur şi simplu erau disperaţi cu toţii. Un om se uita la mâinile lui, erau băşicate, era ars şi o faţă arsă pe partea asta, atunci a căzut jos şi a încercat salvarea. (Erau mulţi tineri?) Erau mulţi tineri, da. Toată lumea a intrat in panică şi ne-am călcat în picioare. Cine a fost mai tare trăieşte. Am zis că dacă nu suntem organizaţi murim”, a declarat un martor.

În zonă a fost mobilizat un număr record de forţe. 11 maşini de pomieri şi peste 60 de maşini SMURD au fost trimise pe la faţa locului.

Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat spune că incendiul a fost anunţat la ora 22 şi 32 de minute, iar echipajele au ajuns la faţa locului 11 minute mai târziu.

Martorii susţin, însă, că au aşteptat zeci de minute venirea echipajelor de prim-ajutor.

„În 20 de minute a venit primul echipaj de poliţie. După care au venit pompierii. Au intrat cu măştile de oxigen înăuntru şi au băgat cam o linie la 30 de minute. Uşa de evacuare era doar una singură deschisă, cealaltă era blocată. S-au călcat în picioare. Au spart uşa”.

Vlad Ţelea, unul dintre chitariştii trupei Goodbye to Gravity, care a concertat vineri seară în clubul Colectiv din Bucureşti, a decedat, în timp ce ceilalţi patru membri ai formaţiei au fost răniţi şi sunt internaţi.

În urmă cu o săptămână, clubul a fost verificat şi au fost găsite nereguli. Poliţia Locală Sector 4 a întocmit atunci un proces verbal pentru lipsă calificată de personal.

foto socante club colectiv mortifata ranita club colectivartificii club colectivclub colectiv artificii focartificii cocnert club colectivranit masca oxigenraniti club colectivraniti spital smurdraniti targa