Florentina Marincu a cucerit sâmbătă seară la Campionatul European de Atletism indoor de la Praga, medalia de bronz la săritura în lungime. Atleta aduce astfel prima medalie europeană pentru România după o pauză de patru ani de zile.

Atleta Florentina Marincu a cucerit bronzul cu ultima săritură în lungime care a măsurat 6,79, un nou record european la junioare.

Prima săritură a măsurat 6,59 metri, a doua 6,60 metri, iar a treia 6,70 metri. Iar două sărituri au fost ratate de româncă.

Medalia de bronz cucerită la Praga este cea mai mare performanță a din cariera Florentinei Marincu, care are doar 18 ani.

“Sunt extraordinar de fericită! Am început să plâng când am fost sigură de medalie. Ca şi mama în faţa televizorului! Ca şi domn profesor! Am crezut în forţele mele şi credeam că o să iau o medalie. Mulţumesc tuturor celor de acasă care m-au încurajat, îi iubesc pe toţi, mai ales pe mama. Concurenţa cu Alina m-a motivat. Ştiam că o să ma bat cu ea şi aşa a fost! Astăzi am fost eu mai bună! A fost o atmosferă extraordinară în sală. După naţionalele de juniori unde am făcut un concurs foarte bun, am fost foarte motivată. Am ştiut că pot să iau o medalie!“, a declarat Florentina Marincu pentru site-ul FRA.

Aurul la lungime feminin a fost câștigat de sârboaica Ivana Spanovici – 6,98 metri, iar argintul i-a revenit nemțoaicei Taroum Moguenara – Germania, 6,83 metri.

Pe locul patru la lungime feminin s-a clasat românca Alina Rotaru, cu o săritură ce a măsurat 6,74 m, cel mai bun rezultat din carieră.

Federația Română de Atletism a stabilit și grila de premiere pentru atleții care vor reuși să obțină medalii la Europene și calificări în finale, locuri 1-8: 15.000, 10.000, 5.000, 4.000, 3.000, 2.000, 1.000 și 500 euro.

Ministrul Tineretului şi Sportului, Gabi Szabo, prezentă la Praga, a felicitat-o pe Florentina Marincu: Uşor-uşor, trebuie să vină şi medaliile pentru atletismul românesc. Florentina Marincu şi Alina Rotaru sunt atlete cu potenţial enorm pentru Jocurile Olimpice din 2016, acolo ne gândim. E o bucurie medalia de bronz a Florentinei, ea a doborât în această finală de două ori recordul european de junioare, la 6.70 metri şi la 6.79 metri, merită felicitări, la fel ca şi Alina Rotaru. S-au bătut două românce pentru medalie, a fost frumos şi plin de emoţii să urmăresc de la faţa locului lupta lor. Au luptat şi s-au autodepăşit amândouă.

Ultima medalie obţinută de România la Campionatul European de sală a fost la ediţia din 2011 de la Paris, bronz, prin Marian Oprea, la triplusalt -17,62 metri.