Bulgaria este țara noastră vecină, atât la nivel geografic, cât și în topurile statelor membre ale Uniunii Europene. Cu toate acestea, condițiile economice extrem de favorabile și de stabile îi determină pe mulți români să-și deschidă SRL-uri la bulgari.

Sistemul financiar din Bulgaria este neschimbat în ultimii 20 de ani. În afară de TVA, impozitele și taxele au rămas neschimbate din 1997, an în care a fost implementat un sistem financiar care îi permite statului să mențină un curs fix între monedă locală și Euro. Banca Națională a Bulgariei schimbă pe termen nelimitat valută la acest curs: 1 Euro = 1,95583 leva.

În Bulgaria, impozitul pe profit este de numai 10%, în comparație cu 16% cât este la noi în țară. Impozitul pe dividende este de 5%, în timp ce în România este de 10.5%. Un alt elemente extrem de avantajos pentru cei care își deschid societate în Bulgaria este că acolo taxele și impozitele pe salarii sunt aproape de două ori mai mici decât în România.

Însă probabil cel mai mare avantaj fiscal este acela că având o firmă în Bulgaria, puteți realiza tranzacții la nivel intracomunitar fără să plătiți sau să facturați TVA. Astfel, se poate evita procedura extrem de neclară în ceea ce privește recuperarea TVA-ului în România. Spre deosebire de situația nesigură de la noi, în țara vecină TVA-ul este de 20% și se recuperează în maximum 45 de zile de la cerere.

Având o firmă în Bulgaria puteți cumpăra și înmatriculare autovehicule în calitate de persoană juridică. Acest lucru poate fi extrem de avantajos în ceea ce privește taxa de poluare, impozitul anual dar și asigurarea obligatorie RCA, care sunt mult mai ieftine și mai convenabile.

Cât costă deschiderea unei firme în Bulgaria?

contabilitatebulgaria-recentnews-3

Apelând la o firmă de contabilitate din Bulgaria, puteți să vă deschideți un SRL neplătitor de TVA cu asociat unic și un singur administrator, având capitalul social minim de numai 1 Euro, contra sumei de 285 RON. Această procedură este deseori aleasă de cei care vor să deschidă o firmă doar pentru a-și înmatricula acolo mașina în legalitate.

Pentru a deschide un SRL plătitor de TVA, care este înscris ca și operator intracomunitar (și poate efectua tranzacții din și în celelalte state UE cu TVA zero), costurile totale se ridică la numai 485 de Euro. În ceea ce privește sediul social, nu trebuie să vă faceți probleme, deoarece firma specializată vă va colecta și redirecționa corespondența. În Bulgaria este perfect legal ca mai multe firme să fie înregistrate la același sediu, atâta timp cât cineva recepționează corespondența.

Etapele înregistrării unei noi firme în Bulgaria

contabilitatebulgaria-recentnews-1

În primul rând, este nevoie să completați datele în care veți specifica forma judiciară, structura, capitalul social, denumirea firmei și domeniile de activitate (nu este necesar să folosiți coduri CAEN, ci puteți descrie efectiv în cuvinte domeniile în care veți activa).

Odată ce ați trimis aceste informații către firma de contabilitate, va trebui să mergeți în persoană în Bulgaria, în localitatea Ruse – situată la 76km de București. Se vor semna actele și specimenul de semnătură, care va fi și legalizat la notar. Apoi veți deschide un cont bancar în care veți depune capitalul social și veți plăti taxele pentru Registrul Comerțului, unde veți merge pentru a depune toate actele. Deși poate părea că este vorba de multă bătaie de cap, în realitate aceste proceduri nu durează mai mult de 90 de minute!

La aproximativ o săptămână după, Registrul Comerțului va elibera Certificatul constatator, cu care se poate face ștampila și se deschide contul curent (care poate fi și în România). În final, vor mai trebui să treacă încă 14 zile până când societatea nou înființată poate fi înregistrată în scopuri de TVA, însă dvs. nu va mai trebui să faceți nimic, decât să așteptați.