Primarul General, Gabriela Firea a anunţat că Primăria Capitalei va cumpăra 400 de auzobuze noi, produse în Turcia, contra sumei de 100 de milioane de euro.
Gabriela Firea susţine că din vară, bucureştenii vor circula în autobuze RATB, moderne, cu aer condiţionat şi afişaj electornic al informaţiilor de traseu.
Primarul General, Gabriela Firea, a anuntat luni, in cadrul unei conferinte de presa, ca procedura de evaluare a ofertelor pentru achizitionarea a 400 de autobuze Euro 6, primul mare proiect din Planul de Mobilitate Urbana derulat de catre actuala Administratie, s-a incheiat, punctajul cel mai mare fiind obtinut de oferta depusa de asocierea Otokar Europe Sas – Otokar Otomotiv Ve Savunma Sanayi SA, care, dupa evaluarea ofertelor in raport cu criteriile anuntate (50% oferta tehnica – 50% oferta financiara), a fost declarata castigatoare.
In cadrul procedurii de licitatie au fost depuse 4 oferte: Karsan Otomotiv Sanayi Ve Ticaret A.S, Man Truck&Bus AG, Mercedes Benz Romania SRL si Asocierea Otokar Europe Sas – Otokar Otomotiv Ve Savunma Sanayi SA.
Valoarea atribuita a achizitiei este de 458.100.826 lei fara TVA, adica 100 milioane euro, respectiv 250.000 euro + TVA per autobuz”.
„Ma bucur ca am reusit sa finalizam poate cea mai importanta achizitie publica realizata de o autoritate locala din Romania. In urma unei munci sustinute, in care comisia de evaluare a studiat timp de peste 540 de ore mii de pagini de detalii tehnice si inscrisuri, intr-o transparenta totala si cu toate avizele ANAP, putem spune ca am facut un prim pas urias, real, pentru modernizarea parcului auto al RATB. Ne dorim un transport public civilizat, modern, care sa ofere o predictibilitate clara calatorilor, astfel incat sa reprezinte o alternativa de succes pentru autoturismele din Capitala”, a delcarat Gabriela Firea.
300 de autobuze noi in primele 12 luni de la semnarea contractului
Edilul sef a explicat ca in prima faza, autobuzele noi le vor inlocui pe cele aflate intr-o stare tehnica necorespunzatoare, urmand ca intr-o a doua faza numarul de autobuze prezente zilnic in trafic sa fie suplimentat. Se doreste de asemenea, livrarea cat mai rapida a noilor autobuze, astfel incat parcul auto al RATB sa fie modernizat si sa reprezinte o alternativa viabila la autoturismele personale.

„Dupa depasirea perioadei legale pentru eventualele contestatii, vom demara discutiile cu castigatorul licitatiei in vederea semnarii contractului. Graficul initial de livrare prevedea 160 de autobuze in primul an, cate 100 in urmatorii 2 si 40 in ultimul an. Ne dorim sa avem cat mai curand in trafic cele 400 de autobuze, asa ca vom solicita expres ca acest grafic sa fie modificat, astfel incat in primele 12 luni de la semnarea contractului sa avem cel putin 300 de autobuze livrate, pentru ca nu avem restrictii sau dificultati de ordin bugetar. Speram ca pana in vara sa putem receptiona primul lot de autobuze!”

Primarul General, Gabriela Firea, a mai declarat ca, potrivit cerintelor din caietul de sarcini, cele 400 de autobuzele dispun de toate facilitatile necesare unui transport public civilizat, la standarde europene si sunt dotate cu instalatii de aer conditionat, incalzire si ventilatie, un sistem modern de informare a calatorilor, acces facil pentru persoanele cu dizabilitati, respectiv rampa speciala pentru accesul persoanelor cu fotolii rulante. Acestea dispun de supraveghere video, atat la interior cat si la exterior, computerul de bord asigura integrarea autobuzelor in sistemul de monitorizare a circulatiei si dispecerizare. Autobuzele sunt prevazute cu un sistem de taxare modern, cu validatoare in dreptul fiecarei usi de acces, iar datele sunt transmise prin instalatia radio la dispecerat”.