Un buget impresionant nu iti asigura automat si succesul in industria cinematografica. Dimpotriva, de-a lungul istoriei au fost cateva cazuri in care filme cu buget foarte mic au reusit sa castige premiul Oscar la categoria suprema.

Un exemplu elocvent in acest sens este cazul lui Moonlight, desemnat cel mai bun film la gala Premiilor Oscar din 2016. Acesta a avut un buget de doar 1.5 milioane de dolari si a surprins pe toata lumea.

Si filmul de actiune Rocky a avut un buget foarte mic la vremea lui. Rocky a reusit sa castige premiul Oscar la categoria cel mai bun film cu un buget de doar 1 milion de dolari (4.6 milioane de dolari in banii actuali) si a fost filmat in doar 28 de zile! Ei bine, incasarile au fost incredibile, ridicandu-se la 225 de milioane de dolari (476 de milioane de dolari in banii de astazi).

1 milion de dolari a fost si bugetul filmului Tom Jones (8 milioane de dolari in banii de astazi), laureat in editia din 1963. El a castigat lupta cu Cleopatra, care a avut un buget de 44 de milioane de dolari la vremea respectiva (aproximativ 360 de milioane de dolari in banii de astazi).

Castigator surprinzator la editia din 2005, Crash a avut un buget de doar 6.5 milioane de dolari. Regizorul Paul Haggis a limitat cat a putut costurile, iar unele scene au fost filmate inclusiv in casa sa si in masina personala.

Un alt film din istoria recenta ce a castigat surprinzator marele premiu, The Hurt Locker (2009), a avut un buget de doar 15 milioane de dolari.

Ajungand la One Flew Over The Cuckoo’s Nest (1975) sesizam ca bugetul acestuia a fost de doar 4.4 milioane de dolari (aproximativ 21 de milioane de dolari in banii de astazi). De altfel, in acest film doar Jack Nicholson era un nume cu adevarat cunoscut. Banii s-au cheltuit cu cap, iar filmarile au durat doar trei luni si au avut loc in Oregon.

Revenind in actualitate, studiind ofertele la pariuri, observam ca favorit sa castige marele premiu este 1917 (cota 1.36). Filmul britanic a avut un buget de aproximativ 90 de milioane de dolari, destul de considerabil pentru zilele noastre.  Poti plasa pariuri pe Oscaruri aici.

Ca o comparatie, filmul sud-coreean Parasite (cota 5.00), cotat cu a doua sansa la castigarea marelui premiu, a avut un buget de doar 11 milioane de dolari.

In schimb, bugetul Once Upon a Time in Hollywood (cota 9.00) a fost de aproximativ 95 de milioane de dolari, iar cel al lui Joker (cota 13.00) a fost de 62.5 milioane de dolari. De altfel, Joker a avut incasari substantiale si a devenit unul dintre cele mai profitabile filme cu super-eroi din istorie, depasind pragul miliardului de dolari.

Gala Premiilor Oscar 2020 va avea loc in noaptea de 9 spre 10 februarie (in Romania) la Dolby Theatre din Los Angeles.