Mamaia, cel mai vechi festival de muzică uşoară din România, se va relua după o pauză de nouă ani. Consiliul Judeţean s-a asociat cu Electrecord şi cu Asociaţia Ziariştilor Profesionişti din România, pentru a organiza în luna mai 2020, cea de-a 43-a ediţie a Festivalului Naţional Mamaia.

Festivalul Mamaia, cel care a lansat foarte mulţi artişti români, este scos de la naftalină după o pauză de nouă ani. Organizatorii au aunţat pe 31 ianuarie, că celebrul festival va avea loc în luna mai. Însă algerea perioadei de desfăşurare este una ciudată ţinând cont de faptul că abia începe sezonul estival la început de mai. În mod tradiţional, Festivalul de la Mamaia avea loc în luna august sau septembrie.

Festivalul Național de Muzică Ușoară Mamaia este organizat de Electrecord Production, în parteneriat cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România și Consiliul Județean Constanța, sub patronajul Ministerului Culturii. Acesta se va desfășura în perioada 1-3 Mai , la Pavilionul Expozițional Constanța și va cuprinde 3 secțiuni: interpretare, creație și compoziție pop, fusion, electronic, hip-hop, trap, pop opera„, precizează organizatorii pe pagina de facebook dedicată Festivalului Mamaia.

Lansat în anul 1963, Festivalul Mamaia a fost oprit în anul 2012. Cea de-a 43-a ediţie ce se va organiza în perioada 1-3 mai 2020, va fi organizată în premieră în parcarea Pavilionului Expoziţional din Constanţa.

Pe 15 octombrie 2019, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România a solicitat Consiliului Județean Constanța punerea la dispoziție cu titlu gratuit a unei suprafețe de 2000 mp situată pe parcarea laterală a Pavilionului Expozițional și a suprafeței de 200 mp în interiorul pavilionului, în perioada 1-3 mai 2020 pentru desfășurarea Festivalului Național de Muzică Ușoară Mamaia 2020.

La început, Festivalul de la Mamaia a fost un festival de creaţie.

Interpreţii cântau piesele care le erau încredinţate de către compozitori. La primele trei ediţii ale festivalului (1963, 1964, 1965), piesele din concurs au fost prezentate în două interpretări, după modelul Festivalului de la San Remo.

În 1963 au participat şi câştigat premii artişti ca Ioana Radu, Dorina Drăghici, Luigi Ionescu, Gigi Marga, Nicolae Niţescu, Ludovic Spiess, Margareta Pâslaru, Constantin Drăghici, Doina Badea, Aurelian Andreescu, Florin Bogardo.

În 1976, festivalul a fost întrerupt și s-a reluat abia în 1983, cu două secțiuni, Creație și Interpretare. Din 1991 s-a introdus și secțiunea Șlagăre. Din 2006, Festivalul a revenit la două secțiuni, iar din 2011 a fost introdusă și secțiunea rock Teo Peter.