Tot ce zboară…se va mânca! La propriu! La sfârşitul anului trecut, Parlamentul European a votat simplificarea regulilor prin care alimente noi, exotice şi ciudate vor intra pe piaţa europeană.

Planeta se încălzeşte, lumea se schimbă şi pe rafturile magazinelor vom găsi lăcuste, greieri, alimente cu structura moleculară modificată sau produse care conţin micro-organisme ori nanoparticule.

Pentru ediţia de duminică, de la 13.30, a emisiunii „Tinereţe fără bătrîneţe”, Izabela Pănescu a stat de vorbă, la Bruxelles, cu membrii Parlamentului European, cu reprezentanţii industriei alimentare, cu cei ai consumatorilor, dar şi cu dr. Valeriu Curtui, un român care este coordonatorul departamentului de nutriţie la Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentară.  In Bruxelles Izabela a avut parte şi de o experienţă culinară inedită.

“La Parlamentul European am mâncat furnici, un preparat pe bază de greieri şi tostada cu larve de albine. Când am mâncat furnici am fost convinsă că erau stropite cu lămâie, dar nu! Bucătarii mi-au spus că acesta este gustul furnicilor respective”, spune Izabela Pănescu.

Realizatoarea emisiunii “Tinereţe fără bătrânete” a încercat să afle răspunsul la întrebarea: cât de sănătoase sunt aceste alimente? Dintre toate categoriile de alimente care vor fi introduse pe piaţa din Europa, cele mai controversate sunt cele care conţin nanoparticule produse prin tehnologii de inginerie.

În timp ce industria alimentară susţine că nu sunt riscante pentru sănătate, medicii atrag atenţia că efectele se vor vedea după zeci de ani de cercetări, nu imediat. Discuţia este aceeaşi şi în cazul cărnii provenite de la animalele clonate.

Totul despre implicaţiile asupra sănătăţii şi cum să vă feriţi de produse nesănătoase duminică, 17 ianuarie, de la ora 13:30, într-o ediţie specială a emisiunii „Tinereţe fără bătrâneţe”.

mancareizabela panescu