La o lună după ce un antrenor de handbal de la un club din București a abuza sexual mai multe jucătoare minore, Federația Română de Handbal a semnat un parteneriat cu  Asociația TELEFONUL COPILULUI.

În urma evenimentelor intervenite la sfârșitul lunii iunie, Federația Română de Handbal a luat un set de măsuri menite să protejeze copiii care practică acest sport și să preîntâmpine orice astfel de manifestări în toate cluburile din România.

Federația Română de Handbal a inițiat și semnat un protocol cu Asociația TELEFONUL COPILULUI – una dintre cele mai importante organizații non-profit de protejare a drepturilor copilului din România care militează, din 2006, împotriva oricăror încălcări ale drepturilor acestora.

Astfel, toți copiii practicanți de handbal și părinții lor vor primi informațiile necesare pentru a putea evita astfel de situații.

Potrivit protocolului, pe website-ul Federatiei Române de Handbal, pe canalele social media și în fiecare club școlar din România vor exista afișe și anunțuri cu numarul de telefon unde pot fi raportate astfel de incidente.

“Pentru Federația Română de Handbal este prioritar ca practicarea acestui sport să se facă într-un mediu civilizat și sigur. Ca atare, condamnăm cu toată tăria evenimentele petrecute și venim în întâmpinarea tinerilor cu o posibilă soluție: am încheiat un parteneriat cu Asociația Telefonul Copilului, una dintre cele mai importante organizații non-profit care protejează drepturile copiilor din România. Sunând la numărul de telefon pus la dispoziție, toți copiii practicanți de handbal pot fi consiliați, pot găsi răspunsuri și soluții și pot conta pe sprijinul Federației Române de Handbal”, a declarat Alexandru Dedu, Președintele Federației Române de Handbal.

Fiecare incident poate fi raportat la numărul de telefon 116 111, apel gratuit în rețelele Telekom Romania Communications și Telekom Romania Mobile Communications.

Specialiștii Asociatiei TELEFONUL COPILULUI vor acorda asistența de specialitate și, cu acordul tuturor părților, vor informa cu rapiditate conducerea Federației Române de Handbal despre orice abuz raportat.

„Printre caracteristicile oricărui sport se numără respectul pentru ceilalți, fair-play-ul, corectitudinea și dragostea pentru performanță. Acestea sunt lucruri pe care le regăsim și în activitatea organizației Telefonul Copilului. Credem în siguranța copiilor în orice mediu: acasă, la școală, în timp ce își practică hobby-urile sau când se joacă și felicităm Federația Română de Handbal pentru semnalul de alarmă tras și pentru poziția adoptată în relație cu siguranța copiilor care participă la acest frumos sport”, a declarat Cătălina Surcel, Director Executiv, Asociația Telefonul Copilului.

Ca prim pas în cadrul programului, junioarele afectate direct sau indirect de evenimente, precum și părinții acestora, s-au întâlnit la sediul F.R.H. cu specialiști din cadrul Asociației TELEFONUL COPILULUI, întâlnire în care li s-a explicat în detaliu inițiativa FRH și au fost încurajați să apeleze la specialiștii asociației pentru acest serviciu de consiliere.

Ion Ţibru, antrenor de handbal din Bucureşti, a fost arestat preventiv, fiind acuzat că ar fi abuzat sexual mai multe fete pe care le pregătea la un club privat din Capitală.

Procurorii îl acuză pe Ion Ţibru de 15 infracţiuni de viol şi de două infracţiuni de corupere de minori.

Anchetatorii spun că acesta ar fi abuzat şapte tinere cu vârste cuprinse între 10 şi 14 ani.

Una dintre fete le-ar fi povestit părinţilor prin ce a trecut, iar aceştia au depus o plângere la poliţie.

În urma anchetei, procurorii ar fi descoperit alte şase fete care at fi trecut prin aceleaşi lucruri.

În Catonamente, Ţibru le-ar fi ademenit pe fete în camera lui sub pretextul că trebuie să le facă masaj, aceasta profitând de fete.