Rareș Zot, ucenicul lui Iustin Capră, cel care a inventat rucsacul zburător, a pus pe roate, după patru luni de muncă, mașina Bandit care face furori pe străzile din România. Cântărește 200 de kg, atinge o viteză de 90 km pe oră și are un consum de doar 2%.

În cele opt luni scurse de la trecerea în neființă a lui Iustin Capră, Rareș a decis că cel mai bun omagiu pe care i-l poate aduce inventatorului, este să continue să pună în practică tot ceea ce a învățat de la el.

Ajutat de fratele său, de tatăl său dar și de Zoltan Kiss, un vechi prieten al inventatorului, Rareș Zot a lucrat zi de zi în atelier cu dorința de a pune pe roate trei mașini minunate.

Ultima mașinuță, grea de 200 de kilograme, poate fi lejer botezată Mașina Bandit, grație cutiei de viteze luată de la o motocicletă marca Bandit.

”În memoria profesorului Iustin Capră, am creat trei mașini. Am avut ajutoare de nădejde, pe fratele meu, pe tatăl meu dar și pe domnul Zoltan Kiss. La ultima mașină, cea aurie am lucrat patru luni de zile. Are 200 de kilograme, 42 de cm cubi și poate atinge o viteză de 90 km pe oră cu un consum de doar 2%. I-am adaptat o cutie de viteze de la o motocicletă Bandit de pe vremuri”, a declarat Rareș Zot pentru exclusivNEWS.ro.

Cu bani puțin reușește să facă minuni. Tânărul și-a făcut prieteni la centrele de fier vechi, unde cei care lucrează acolo îl anunță când primesc diferite piese de mașină, motocicletă sau ATV, pe care le pot reutiliza la proiectele lui.

Atunci când iese pe stradă cu una din cele trei creații, toată lumea se uită la ele ca la circ. Până și poliția a rămas cu gura căscată la săgeata albastră, neștiind dacă să-l sancționeze sau nu pentru că mașina nu era omologată.

”Mașina albastră care seamănă cu o rachetă am făcut-o din roți de planor, cutie viteză de la o motocicletă Tundra, mai multe piese de la ATP și un scaun de carting. Am înmatriculat-o la primărie, dar nu am putut să o omologhez la RAR întrucât mă costă câteva mii de euro. Am fost oprit odată în trafic de un echipaj de poliție. Uimiți de ce au văzut, polițiștii ne-au întrebat ce e asta. Unul din polițiști a vrut să-mi dea un avertisment pentru că nu aveam mașina omologată, dar colegul lui i-a replicat: Și ce vrei să scrii la motiv? Că am găsit pe unu cu un avion pe drum?!”, povestește Rareș Zot, amuzat de întâmplare.

Lipsa banilor îl împiedică să participe la saloane de inventică din țară și străinătate

Din cauza lipsei banilor, Rareș Zot nu poate merge la saloanele de inventică din țară cât și din afară, deși primește numeroase invitații.

Transportul mașinilor la saloanele de inventică costă destul de mult, iar tânărul nu are banii necesari pentru acest lucru și este nevoit să refuze invitațiile.

Prezența la saloanele de inventică l-ar ajuta să atragă finanțatori care să-i susțină proiectele.

Peste două săptămâni ar trebui să participe la Salonul de Inventică de la Alba Iulia ”Eco Inventica”, însă pentru că organizatorii nu îl pot ajuta cu transportul mașinilor, nu poate fi prezent la eveniment.

Iustin Capră l-a ajutat să își aleagă drumul în viață

Rareș Zot a absolvit un liceu cu profil mecanic, în prezent urmează cursurile unei școli postliceale de fiziokinetoterapie, fiind în anul trei. Tânărul din Filipeștii de Pădure îi poartă un respect deosebit profesorului Iustin Capră și pentru faptul că l-a ajutat să ia o decizie în privința carierei sale.

”Pentru că sunt un român cu credință în Dumnezeu, provin dintr-o familie de creștini, în urmă cu câțiva ani am decis să plec la Mânăstirea Alexandria, unde am și absolvit clasa a 13-a. Profesorul Iustin capră a venit după mine și mi-a spus că e mai bine să fac ceva pentru omenire și că în același timp mă pot și ruga lui Dumnezeu. Vorbele lui m-au convins și am revenit acasă unde am continuat să lucrez alături de el la mai multe invenții”, mai spune Rareș Zot.

De la mecanică și inventică la medicină și recuperare neuromotorie

Pentru că își dorește să ajute bătrânii care au probleme medicale specifice vârstei, Rareș Zot urmează cursurile școlii postliceale ca să devină fiziokinetoterapeut și are în gând să deschidă la Filipeși un cabinet pentru recuperare. În prezent, tânărul lucrează la Spitalul de Neuropshiatrie de la Călinești.

”Vreau să cumpăr aparatură la mâna a doua din străinătate și să deschid la Filipeștii de Pădure un cabinet pentru recuperare neuromotorie și fiziokinetoterapie. Vreau să ajut bătrânii cu reumatism, cu probleme neuromotorii să nu mai sufere atât din cauza acestor boli”, spune Rareș Zot.

În cinstea profesorului Iustin Capră, Raeș Zot a făcut pe banii lui, o placă din granit cu fotografia inventatorului, pe care scrie”Aici a lucrat inventatorul Iustin Capră”. Placa memorială a fost pusă pe garajul unde meșterește invențiile, iar în interiorul garajului a amenajat un mic altar cu fotografia profesorului, iar zilnic îi aprinde o lumânare.

Un inventator unic în lume

Iustin Capră unul din marii inventatori ai României a decedat pe 19 ianuarie 2015. Născut pe 22 februarie 1933, în localitatea Măgureni, județul Prahova, Iustin Capră a fost un inventator, profesor și inginer român cunoscut pentru numeroasele sale invenții: rucsacul zburător, triciclul electric Oblio și Troty, cea mai mică mașină din lume – Soleta (cu un consum de 0.5l/100km), primul rachetonaut, automobilul cu motor de avion VIRGILIUS.

Justin Capră are un portofoliu ce cuprinde 114 invenții, dintre care 72 sunt prototipuri de autoturisme cu consum foarte mic, 7 aparate de zbor și 15 motoare neconvenționale.

În anul 1956, românul a creat un aparat portativ pentru zbor individual, pentru care inventatorul a fost la acea vreme arestat, fiind bănuit că l-a făcut pentru a fugi din România.

Americanii i-au furat ideea, au brevetat invenția, au îmbunătățit-o și au creat rucsacul utilizat în prezent de cosmonauți dar și de vedete internaționale în show-urile lor. În anul 2002 americanii au recunoscut oficial că ideea i-a aparţinut inventatorului român.

rares-fratele-si-iustin-capra