Se stie ca fiecare cetatean plateste o taxa anuala pentru servicii salubritate Bucuresti sau in orice alta zona a tarii ar locui; mai nou, salubritatea activeaza si in zonele rurale, trecand, ce-i drept poate prea rar, prin sate, pe la casele oamenilor pentru a ridica deseurile. Se stie de asemenea ca avem pretentii de la astfel de firme, insa ceea ce platim ca servicii minime nu acopera tot ceea ce am avea nevoie.

Responsabilitate proprie

In mare parte, ne revine responsabilitatea de a pastra spatiile curate, de a arunca deseurile acolo unde trebuie si mai ales de a le sorta pana cand sa le aruncam. Dar se intampla asta? Romanii sunt codasi in Europa cand vine vorba de simt civic si lucrurile inca nu par sa se schimbe, din nefericire. Consideram ca platim deja pe cineva care sa se ocupe de o misiune de spalare si curatare, de menaj pe strazi, astfel ca ni se pare prea mult sa mai contribuim si noi.

Asadar, totul porneste de la cetateanul de rand. Cand vom intelege asta? Primaria ne poate amenda serios daca in urma unui control nu dispunem de un contract incheiat cu o firma de salubritate, fie ea de la stat sau privata. Pentru ca nu suntem la punct cu sistemul de sortare, UE ne amendeaza; drept urmare se vor creste simtitor de mult platile catre firmele de specialitate, pe care de altfel tot cetatenii le platesc. Intr-un cerc vicios de acest gen unde sunt numeroase ingrediente, baza ramane aceeasi: responsabilitatea noastra de la cap la coada.

Viata scumpa

La randul lor, cetatenii se „plang” ca taxele de salubritate sunt cam mari. Sunt prea putini cei care doresc sa incheie in regim privat un contract cu o firma de specialitate. Pacat, caci astfel am avea parte poate de mai multa apreciere – ne gandim ca trebuie sa pastram cat mai bine si cat mai mult timp ceea ce am platit cu bani considerabili si proprii: curatenia!

Din sirul de servicii de care am putea avea parte ca urmare a incheierii unui acord contractual cu o firma de salubritate se numara mult mai multe tipologii si ramuri: vidanjare, desfundare de canale, curatarea acestora, stropire de spatii verzi, spalari de piscine sau denisipari. Desigur, se aplica a fi mai rentabil cand vine vorba de a locui intr-un cartier onorabil, rezidential, intr-o casa unde exista si curte cu nevoie de intretinere. Cu toate acestea, de unele servicii avem nevoie cu totii, in fiecare zi.

Simpla sintagma „du gunoiul” inseamna pentru multi un punct comun unde isi arunca deseurile, fara sa se mai gandeasca ce se intampla mai departe. E treaba altora. Oare? Cand ne vom da seama ca trebuie sa avem un tel comun, cand ne vom da seama ca salubritatea munceste pentru noi, insa numai intr-o masura, si ca responsabilitatea este una proprie de a avea aceste servicii bine intretinute? Numai atunci cand vom intelege aceste lucruri, intregul sistem va functiona mai bine.