Sute de mii de imigranți din Siria, Libia, Afganistan și Irak dau năvală în Europa încercând să fugă din calea războiului și a teroriștilor din Statul Islamic. Refugiații ajung pe mare în Grecia, apoi tranzitează Macedonia, Serbia și Ungaria, încercând să ajungă în special în Germania și Suedia.

Europa este luată cu asalt de numărul uriaș de imigranți care vin din Orientul Mijlociu. Și-au vândut tot ce aveau în țările de origine, au luat familia și câteva lucruri cu ei și au pornit către porțile Europei în speranța că vor duce o viață mai bună.

Numai în noaptea de sâmbătă spre duminică, în Serbia au sosit peste 7000 de imigranți, veniți din Grecia și Macedonia.

Agenţia ONU pentru Refugiaţi a îndemnat Europa să se unească pentru a face faţă crizei imigranţilor, în urma haosului din weekend în Grecia, Macedonia şi Serbia.

UE a oferit luna trecută Macedoniei un ajutor umanitar în valoare de 90.000 de euro, pentru a acoperi nevoile de bază ale imigranţilor care sosesc în ţară.

UE urmează să ofere Greciei aproape 260 de milioane de euro din Fondul European pentru Azil, Migrare şi Integrare până în 2020, dar şi alte 166 de milioane de euro din Fondul pentru managementul frontierei.

Criza „excepţională” a imigranţilor cu care se confruntă Europa va dura, au avertizat François Hollande şi Angela Merkel, care şi-au îndemnat luni partenerii europeni să aplice deciziile adoptate cu scopul de a face faţă afluxului de refugiaţi, relatează Reuters în pagina electronică.

Într-o declaraţie comună, la Berlin, cancelarul german a cerut deschiderea „până la sfârşitul anului” a unor centre de primire în Italia şi în Grecia, menite să primească imigranţii cu scopul de a-i tria pe cei eligibili pentru azil.

Zeci de imigranţi au fost observaţi în ultimele zile la capătul estic al gardului metalic pe care Ungaria îl construieşte de-a lungul întregii frontiere cu Serbia. Gardul începe în zona localităţii ungare Kübekháza, situată la frontiera cu România şi cu Serbia. Ungaria nu poate construi gard şi pe frontiera cu România, dat fiind că măsura ar intra în contradicţie cu reglementările Uniunii Europene.

Imigranţii extracomunitari care tranzitează teritoriul sârb în drumul spre Uniunea Europeană încearcă să ocolească gardul construit de autorităţile ungare prin capătul estic al acestuia, la frontiera comună dintre Serbia, Ungaria şi România.

Imigranţii extracomunitari au descoperit că pot ocoli gardul prin zona localităţilor Majdan/Rade (Serbia) – Beba Veche (Timiş, România) – Kübekháza (Ungaria).

În contextul breşelor făcute de imigranţi în gard, Guvernul de dreapta de la Budapesta a decis săptămâna trecută dublarea barierei metalice pe întregul segment al frontierei cu Serbia.

Guvernul Ungariei a alocat 71,8 milioane de euro pentru construirea unui controversat gard metalic la frontiera cu Serbia, pe o distanţă de 175 de kilometri, şi pentru centre speciale necesare cazării imigranţilor. Gardul, criticat de Uniunea Europeană şi de Serbia, ar urma să fie finalizat pe 31 august.

În cursul anului 2015, în Ungaria au pătruns peste 110.000 de imigranţi extracomunitari.

Guvernul ungar se aşteaptă să pătrundă ilegal aproximativ 300.000 de imigranţi pe teritoriul ţării în cursul acestui an, în comparaţie cu cei 43.000 de refugiaţi care au sosit în 2014. Şi Germania estimează că vor veni 800.000 de imigranţi pe teritoriul ţării în cursul acestui an.