Arestări pe bandă rulantă în Turcia. 2700 de magistraţi şi 3000 de militari au ajuns în spatele gratiilor după lovitura de stat eşuată, la comanda lui Erdogan.

Erdogan decapitează justiţia şi armata din Turcia şi ia în considerare reintroducerea pedepsei cu moartea.

Aproximativ 6000 de persoane au fost arestate in urma tentativei de lovitura de stat de vineri noaptea din Turcia, 2700 de judecatori si de procurori şi 3000 de militari.

În timp ce circa 8000 de poliţişti au fost demişi după tentativa de stat eşuată.

Printre militarii arestati se numara Ali Yazici, consilier militar al președintelui Erdogan, și generalul Bekir Ercan Van, comandantul bazei militare de la Incirlik, baza folosita de SUA pentru atacurile contra Statului Islamic.

Johannes Hahn, comisarul european pentru politica de vecinatate si extindere, a declarat ca arestarea rapida a celor 2700 de magistrati turci, pusa in aplicare la scurt timp dupa tentativa esuata de lovitura de stat, e o dovada ca autoritatile turce aveau deja o lista pregatita cu acestia.

„Lucrurile arata ca si cum totul ar fi fost pregatit din timp…, ceea ce arata ca listele erau pregatite pentru a fi folosite intr-un anumit stadiu al lucrurilor. Sunt foarte ingrijorat in privinta evenimentelor din Turcia. Se intampla exact lucrurile de care ne temeam„, a declarat Hahn.

WikiLeaks a anunţat luni că pregăteşte publicarea a peste 100.000 de documente referitoare la structura de putere din Turcia, după tentativa de puci eşuată.

Pregătiţi-vă pentru o luptă pentru că publicăm 100k+ documente cu hashtag-ul #Structura politică de putere din Turcia” a scris WikiLeaks pe contul său de Twitter.

Erdogan a declarat ca urmeaza sa scoata din sistemul public de stat toate persoanele care sunt suspecte ca sunt adepte sau simpatizante ale miscarii clericului turc, Fethullah Gulen, care este exilat in SUA.

Ministrul Justitiei, Bekir Bozdag, a anuntat ca numarul celor arestati va creste in urmatoarea perioada, vizati fiind cei care fac parte din asa-zisul „stat paralel” format din angajati din sistemul public care se opun presedintelui Erdogan.

Presedinta Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, Dana Girbovan, atrage atentia asupra neregulilor grave care au loc in Turcia: Primim mesaje extrem de îngrijorătoare de la colegi din Turcia. Unul dintre ei a fost ridicat azi noapte de poliţie, un altul, împreună cu soţia sa, aşteaptă şi ei punerea în executare a mandatului emis pe numele lor. Sunt magistraţi tineri, ce au familii şi copii, ce de ani de zile încearcă să atragă atenţia instituţiilor europene despre derapajele tot mai grave de la democraţie din Turcia. Din păcate, fără succes. Iar acum lucrurile au mers prea departe.

Federica Mogherini, sefa diplomatiei UE, a cerut autoritatilor de la Ankara sa nu ia masuri care sa duca la afectarea ordinii constitutionale, in urma tentativei esuate de lovitura de stat care a avut loc vineri.