Turcii vor avea din nou SULTAN. Erdogan capătă puteri sporite grație referendumului de duminică. Actualul Președinte al Turciei va deveni și prim ministru și va avea puteri sporite și va conduce de facto țara.

Turcia este divizată în două din cauza ambițiilor dictatoriale ale lui Erdogan care vrea să devină SULTAN.

După numărarea a aproximativ 95% din buletine, a rezultat că 51,7% dintre turci au votat în favoarea modificării Constituției, dar cei care se opun acestor reforme au câștigat în cele mai mari orașe ale Turciei — Istanbul, Ankara și Izmir — și în sud-estul țării, majoritar kurd.

După numărarea a jumătate din buletinele de vot, tabăra favorabilă unei reforme constituționale obținuse 57,46% din voturi, față de 42,54% atribuite celor care se opun reformei constituționale.

Însă, pe măsură ce voturile din marile orașe ale Turciei se numărau, diferența devenea tot mai mică.

Peste 55 de milioane de turci cu drept de vot au fost chemați la urne pentru a spune „da” sau „nu” în privința unei reforme constituționale în 18 puncte care ar institui un sistem prezidențial cu puteri ample în locul actualului model parlamentar. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a fost cel mai mare promotor al reformei, pe care o consideră necesară pentru a obține o mai mare stabilitate și a garanta astfel mai eficient creșterea economică și securitatea.

Atât Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP, de guvernământ), cât și Mișcarea Acțiunii Naționaliste (MHP, dreapta) au susținut reforma, în timp ce opoziția social-democrată și cea prokurdă au respins-o.

Dacă referendumul este validat și Constituția Turciei va fi modificată, Recep Tayyip Erdogan va deveni și prim ministru, va putea dizolva Parlamentul, va putea decreta stare de urgență și va conduce țara prin decrete.