Experţii în epidemiologie au stabilit când vom scăpa de pandemia de coronavirus la nivel mondial. Potrvit acestora, omenirea va scăpa de pandemie atunci când 70% din populaţie va fi infectată cu noul virus din China.

O rază de speranţă vine din SUA, unde medicamentul Remdesivir a fost autorizat după ce un amplu studiu a arătat că scurtează, în medie tratamentul cu 31%, adică patru zile. Astfel, scade riscul unor complicaţii, potenţial mortale, ale infecţiei. Unul din bolnavii trataţi în cadrul studiului este convins că medicamentul i-a salvat viaţa.

Remdesivir va putea fi administrat pacienţilor în stare gravă, care primesc oxigen sau sunt conectaţi la ventilatoare. Firma producătoare susţine că poate livra, în scurt timp, medicamentul în cantităţi mari.

Un nou test ar putea depista virusul în sânge la 24 de ore după infecţie, cu câteva zile înainte ca pacientul să poată contamina alte persoane. Folosit pe scară largă, un asemenea test poate limita considerabil epidemia. Deocamdată, chiar dacă încearcă să rămână optimişti, liderii politici se pregătesc pentru cele mai sumbre scenarii.

Pandemia de covid 19 se va stinge decât când 60 – 70% din oameni vor fi infectaţi şi, probabil, imunizaţi, adică peste 18 luni sau chiar doi ani. Acestea sunt concluziile unui studiu semnat de renumiţi epidemiologi americani.

Însă, măsurile de izolare nu pot fi menţinute atât de mult deoarece economia mondială s-ar prăbuşi.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că ieşirea din izolare trebuie să fie treptată, deoarece un nou val al epidemiei este oricând posibil.