TVR 2 a pregătit telespectatorilor săi, un program special de Paște. Începând de vineri 10 aprilie și până duminică, 12 aprilie, românii pot vedea la TVR 2 filme și emisiunii special pregătite pentru Sfintele Sărbători Pascale.

Vineri, 10 aprilie, de la ora 20.10 7 Cuvinte – Povestea unui biruitor: Gheorghe Calciu

În 1948, pe când era student la medicină, este arestat şi începe lunga peregrinare prin închisorile comuniste, unde este supus atrocităţilor inimaginabile şi tratamentelor abominabile celebre în lumea detenţiei politice din România. Numai că, din cei 21 de ani de temniţă comunista şi experienţe degradante, demoralizante, duhul părintelui Gheorghe Calciu-Dumitreasa nu iese impuţinat şi slăbit, ci fortificat şi sporit, dând contemporanilor şi urmaşilor săi dovada unei Omenii cu amprentă hieratică. Un film documentar de Andrei Negoiţă Zagorodnâi

Vineri, 10 aprilie, de la ora 23.10Film artistic inspirat din fapte reale:  Scara (THE STAIRCASE – SUA, 1998). Regia: Karen Arthur. Cu: Barbara Hershey, William Petersen, Diane Ladd

Filmul a fost nominalizat la Satellite Awards 1999 pentru cea mai bună actriţă în rol principal (Barbara Hershey)

Maica Madalyn – stareţa capelei romano-catolice Loretto din Santa Fe, New Mexico – îşi doreşte cu ardoare să vadă încheiată construcţia lăcaşului de cult, care, dintr-o greşeală de proiectare, rămăsese fără scară pentru strana corului. Abia în 1887 – la zece ani de la înălţarea construcţiei – un străin misterios găseşte o soluţie ingenioasă unei probleme aparent de nerezolvat…

Sâmbătă, 11 aprilie, de la ora 9.00Mic dejun cu un campion (în simulcast la TVR HD)

– În această ediţie, invitatul Danielei Zeca Buzura este Teodor Baconschi , antropolog religios, teolog, autor, profesor, diplomat şi politician, fost ministru de externe şi fost ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun şi acreditat (în perioada 1999 – 2001) pe lângă Ordinul Suveran al Cavalerilor de Malta.

Sâmbătă, 11 aprilie, de la ora 19.00Arte carte şi capricii (în simulcast la TVR HD)

În ultima zi din Săptămâna Mare ne pregătim, cu sufletul curat, de Sărbatoarea Paştelui, aşteptată de toţi ca pe un moment de tihnă şi pace. Este o ediţie în care Liana Stanciu îl are ca invitat pe Dan Puric cu care discută despre aceste zile dar şi despre premiera spectacolului de inaugurare a Sălii Mari din Teatrul Naţional bucureştean. Din această ediţie nu lipsesc ştiri, reportaje şi informaţii despre tot ce ne face viaţa mai frumoasă, mai bogată: creaţii recente (apreciate internaţional) din arta fotografică, din lumea parfumurilor dar şi din cea academică. Iar ca un moment special de aducere aminte, în această ediţie este inclusă o lecţie de istorie în care ghid este violonista Ioana Raluca Voicu Arnăuţoiu, fiica deţinutului politic Toma Arnăuăţoiu.

Sâmbătă, 11 aprilie, de la ora 23.45Axios. – Slujba de ÎnviereTransmisiune directă de la Mănăstirea Râmeţi. Producatori: Mihaiela Ilea (Manastirea Râmeţi, Alin Gelmarean (studio Cluj).

Duminică, de la ora 10.30 Matinissimo (în simulcast la TVR HD) – în Duminica Paştelui, Iepuraşul aduce la TVR 2 un nou program găzduit de Irina Baianz şi Doru Todoruţ, ajutaţi de pianistul Alex Burcă. Ei sunt cei care, de acum încolo, în fiecare dimineaţă, de luni până vineri, vin la TVR 2 pentru a vpă face dimineţile mai frumoase, mai vesele, mai destinse şi mai pline de informaţie relevantă pentru bogăţia spiritului şi a sufletului.

 

Duminică, 12 aprilie, de la ora 12.00Cap Compas – Porţile Ierusalimului (în simulcast la TVR HD)  – În Duminica Paştelui, Cap Compas vă invită la o călătorie prin oraşul cel mai legat de Sărbătoarea Învierii. Sub zidurile lui pot fi descifrate 4 milenii dar peregrinarea  de acum vă descoperă în chip atemporal Ierusalimul antic, oraşul medieval, precum şi Ierusalimul timpului contemporan. Fiecare seminţie şi confesiune religioasă : creştini , bizantini, musulmani, mameluci, otomani – şi-a aşezat temelii aici – descoperindu-le odată cu cele 7 porţi de intrare în Ierusalimul vechi şi cu cele încă alte trei porţi acum închise. Producător  Elena Dinu

 

Duminică, 12 aprilie, de la ora 12.30A doua emigrare (în simulcast la TVR HD)

În această ediţie aflaţi poveştile a două familii care s-au întors, după mai mulţi ani, în România: familia Tatosian, din Constanţa care a trăit 7 ani în Finlanda şi familia Roşu, din Vişina care s-a întors acasă după 11 ani de muncă în Spania. Chiar daca au agonisit ceva bani din experienţa emigrării, viaţa lor de acum nu este uşoară. Alina şi Cosmin Tatosian au aflat că, chiar dacă aveau diplomă şi experienţă peste hotare, nimeni nu le-a dat nicio şansă şi nu au putut să-şi găsească un loc de muncă. Aşa că au deschis o cofetarie în oraşul natal şi luptă să-şi construiască un viitor aici.

Familia Roşu din satul Vişina, judetul Olt, a revenit după 11 ani de muncă în Spania cu suficient capital ca să deschidă  o firmă de construcţii acasă. Însă realitatea din România i-a obligat să-şi reajusteze planurile. Acum riscă să piardă  o mare parte din capitalul investit, banii fiind blocaţi într-un proiect cu fonduri europene care  se împotmoleşte în birocraţia românească şi în indolenţa unor funcţionari.

Duminică, 12 aprilie, de la ora 18.30Drumul lui Leşe (în simulcast la TVR HD)Invitatul lui Grigore Leşe este teologul şi eseistul Mihai Neamţu într-o zi de mare însemnătate pentru că „Sărbătoarea permite acea comuniune periodică dintre om şi divinitate, redă dimensiunea sacră a existenţei”. Aşa cum declară Grigore Leşe, «În Duminica Paştelui am invitat oameni care mi-au adus sărbătoarea în suflet, oameni din Apuseni şi tineri în care mi-am pus nădejdea că vor duce mai departe neamul ».