Vești bune pentru locuitorii municipiului Suceava. Elvețienii le-au cumpărat becuri LED în valoare de 5 milioane de euro ca să aibă parte de iluminat stradal la standarde europene.

Calitatea și performanțele sistemului de iluminat public din municipiul Suceava vor fi îmbunătățite semnificativ printr-un proiect din cadrul Programului de Cooperare Elveţiano – Român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene extinse.

Proiectul vizează instalarea a peste 3.800 de corpuri de iluminat cu tehnologie LED, coordonate printr-un sistem de telemanagement specializat.

În afara îmbunătățirii aspectului și a siguranței traficului rutier și pietonal din Suceava, prin acest proiect sunt estimate economii anuale de peste 1.000.000 de lei la costurile de întreținere, un consum de energie redus cu peste 60% și o reducere a poluării, față de actualul sistem, cu peste 1.400 de tone de CO2 în fiecare an.

Proiectul se va derula pe o perioadă de 18 luni, având un buget total de 6.417.314 CHF, din care 5.238.108 CHF reprezintă grantul acordat de Elveția.

Pe 2 aprile 2015, Acordurile de Proiect și de Implementare ale proiectului „Management modern şi eficient al iluminatului public din municipiul Suceava” au fost semnate la București de către Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice din Elveția, prin intermediul Ambasadei Elveției, alături de Ministerul Finanţelor Publice, în calitate de Unitate Naţională de Coordonare, de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în calitate de Organism Intermediar, și de Municipiul Suceava, în calitate de Beneficiar.