Elisabeta Lipă, legenda sportului internațional, premiată drept “Cea mai valoroasă canotoare a secolului XX”, și-a lăsat amprenta mâinilor în cimentul Aleei Mâinile de Aur, un spațiu special inaugurat joi, 23 iulie, în cadrul Complexului Sportiv Național Snagov.

La eveniment au fost prezenți și Mihai Covaliu (Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român), H. E. Mr. Hitoshi Noda (Ambasadorul Japoniei în România) și Doina Ignat, Maestru Emerit al sportului, câștigătoare a 6 medalii olimpice.

Aleea Mâinile de Aur include de azi amprenta mâinilor Elisabetei Lipă, drept recunoștință și mărturie a seriei impresionante de reușite: cinci medalii de aur, două de argint și o medalie de bronz câștigate la 6 ediții ale Jocurilor Olimpice, la care a participat în cei 24 de ani de carieră.

Aleea Mâinile de Aur va include, în viitorul apropiat, aprente ale altor legende ale canotajului românesc, precum și cele ale sportivilor din noua generație, care vor câștiga medalii olimpice la Jocurile Olimpice de la Tokyo, de anul viitor.

“Aleea Mâinile de Aur este despre și pentru tinerii minunați din lotul olimpic din prezent, nu despre mine. Îmi doresc ca, atunci când vor merge la antrenament și vor trece pe această alee, să revadă performanța celor de dinainte și să fie convinți să păstreze tradiția și să ofere aceleași rezultate precum cele aduse de generațiile anterioare, de aproape 95 de ani în România. Eu am pășit în această bază sportivă pe când aveam 16 ani, 2 luni și 20 de zile. Junioară fiind, am ajuns în lotul olimpic alături de senioarele pe care le idolatrizam. Mi-am câștigat repede un loc în echipajul lor, am învățat enorm de la ele și am încercat să devin mai bună. Acest lucru încerc și azi să îl transmit acestor tineri minunați de care sunt foarte mândră. Nu contează vârsta atunci când ai valoare, când îți dorești să ajungi pe cea mai înaltă treaptă a lotului olimpic.   Vă mulțumesc din suflet că sunteți azi alături de mine, vă mulțumesc pentru cuvintele frumoase. Acest proiect este pentru tinerii din lotul de azi. Aveau nevoie de un astfel de imbold. Nu este ușor pentru ei, când, pregătindu-se intens pentru Jocurile Olimpice, a venit această pandemie, care ne-a dat tuturor planurile peste cap. Mâine ar fi fost Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice. Au dovedit, în toată această perioadă, că luptă în continuare să își vadă visul îndeplinit, s-au antrenat acasă, în izolare, și acum își derulează antrenamentele chiar și în aceste noi condiții speciale”, a declarat Elisabeta Lipă.

Mihai Covaliu, Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, a declarat: Federația Română de Canotaj are cei mai mulți sportivi calificați la Jocurile Olimpice, la ora actuală. Am avut o perioadă grea peste care am trecut cu bine. Sportul a demonstrat că știe să respecte regulile jocului. Mi-ar fi plăcut să fim la Jocurile Olimpice acum, dar timpul lucrează în favoarea noastră și am câștigat un an în care ne vom pregăti și mai bine.

E. Mr. Hitoshi Noda, Ambasadorul Japoniei în România, a oferit un discurs, având alături mascotele Jocurilor Olimpice de la Toyo, spunând: Apreciem dedicarea și eforturile autorităților și ale românilor în timpul acestei crize. Doamna Lipă, vă felicit pentru că sunteți parte din acest proiect. Muntele de medalii câștigat este incomparabil, sunteți o adevărată reprezentantă a ceea ce înseamnă olimpiadă.

Doina Ignat, Maestru Emerit al sportului, câștigătoare a 6 medalii olimpice, a împărtășit din amintirile care o leagă de Elisabeta Lipă: A fost inima și sufletul lotului de canotaj. Este campioana care ne-a făcut mândri atât în țară, cât și peste hotare. Este omul care a făcut canotajul celebru în România. Toată lumea ne știa, mai puțin România. Au fost foarte multe lucruri care ne-au unit ca și echipă. Elisabeta a dovedit a fi un lider și ca sportivă, și ca manager.

În cadrul ceremoniei, a fost cântat Imnul Național, iar sportivii din lotul României de canotaj au defilat cu steagul țării și cele 8 medalii olimpice câștigate de Elisabeta Lipa în cei 24 de ani de carieră: 5 medalii de aur, 2 de argint și o medalie de bronz câștigate la 6 ediții ale Jocurilor Olimpice.

Elisabeta Lipă și-a imprimat apoi mâinile în cimentul moale al Aleii Mâinile de Aur, inserând și o plăcuță aurită care include semnificația acestui loc special. În viitorul apropiat, Aleea Mâinile de Aur va include și amprentele altor canotori care au obținut medalii olimpice și care au făcut o întreagă țară cunoscută și apreciată la nivel internațional.

Aleea Mâinile de Aur este un proiect inițiat de Federația Română de Canotaj și agenția YOLO Media, și susținut de IBB-HIB România, Ministerul Tineretului și Sportului și de Comitetul Olimpic și Sportiv Român.