Elena Udrea a scăpat de arestul preventiv, după doar șapte zile de stat în arestul Poliției Capitalei. Completul de doi judecători de la Înalta Curte au admis recursul formulat de Elena Udrea, la decizia dată în 11 februarie de judecătorul Gheorghe Aurel Ilie.

Udrea a scăpat și de arestul Poliției Capitalei dar și de grija de a zugrăvi și mobila celula.

Înalta Curte a decis marți seară, ca Elena Udrea să stea acasă în regim de arest la domiciliu în dosarul Microsoft, în care este acuzată de luare de mită și spălare de bani. Decizia de azi este definitivă și irevocabilă.

Procurorii spun că Udrea şi-ar fi traficat influenţa prin intermediul lui Dorin Cocoş. Procurorii susţin că administratorul Omnilogic care avea în derulare un contract cu  Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale pentru portalul e-România aapelat la Dinu Pecariu şi prin el la Dorin Cocoş pentru deblocarea unor plâţi în cadrul acestui contract.

“În speţă, este cert că inculpata Udrea Elena Gabriela a  a primit foloase necuvenite pentru a-şi trafica funcţia şi influenţa la nivel guvernamental în mod direct şi indirect faţă de cumpărătorii de influenţă, prin intermediul lui Dorin Cocoş, şi a primit foloase necuvenite în cuantum de circa  3.600.000 euro pentru a asigura deblocarea plăţilor aferente contractului e-România şi respectiv o rezolvarea problemelor judiciare ale martorului Pescariu Dinu Mihail”, susţine DNA în referatul cu propunerea de arestare.

Elena Udrea este acuzată şi de faptul că a cerut şi primit de la Dinu Pescariu 500.000 euro ca să intervină în ancheta care îl privea pe acesta, fiind vorba exact de dosarul Microsoft. Procurorii susţin că Udrea a primit banii în tranşe în perioada iulie 2013 – februarie 2014.

Procurorii DNA mai susţin că Elena Udrea şi “alte persoane din conducerea PDL” au făcut presiuni la adresalui Gabriel Sandu, ministrul Comunicaţiilor pentru a încheia noi contracte cu compania Fujitsu Siemens Computers, compania care era intermediarul licenţelor Microsoft. În paralel Dorin Cocoş a cerut şi primit de la Claudiu Florică o mită de 9 milioane euro pentru ca ministrul Sandu să încheie aceste contracte. Astfel că din descrierea procurorilor rezultă că Elena Udrea şi-ar fi traficat influenţa politică iar Dorin Cocoş ar fi încasat mita.

“Din probatoriul administrat în cauză rezultă că inculpatul Sandu Gabriel –ministru al Comunicaţiilor la data respectivă, a procedat la realizarea procedurii de achiziţie şi la încheierea contractului de licenţiere ca urmare a presiunilor exercitate de UDREA ELENA GABRIELA – în calitate membru al Guvernului şi vicepreşedinte PDL, precum şi ca urmare a presiunilor exercitate de alte persoane din conducerea partidului”, se arată în referatul procurorilor

Procurorii DNA mai spun că în acest context din banii primiţi cu titlu de mită ar fi fost achizţionate 4 milioane de scrisori electorale. Scrisorile au fost achiziţionate în toamna anului 2009 când au avut loc alegeri prezidenţiale şi când Traian Băsescu a câştigat al doilea mandat de preşedinte. În acest context procurorii au amintit şi de premierul Emil Boc.

“S-a stabilit, de asemenea, că beneficiari ai sumelor de bani din plăţile efectuate în baza contractului sunt printre alţii inculpatul Sandu Gabriel, inculpatul Cocoş Dorin şi Partidul Democrat Liberal care a beneficiat de plata unor materiale electorale . Rezultă că pentru promovarea hotărârii de guvern nr. 460/2009 şi alocarea bugetului necesar, inculpatul Gabriel Sandu a beneficiat de susţinerea ministrului Udrea Elena Gabriela. Din probatoriul testimonial rezultă că pentru promovarea hotărârii de guvern nr. 460/2009 şi alocarea bugetului necesar, inculpatul Gabriel Sandu a beneficiat de susţinerea ministrului Udrea Elena Gabriela, a primului ministru (….)şi a lui (….). În toamna anului 2009, s-a încheiat cu Partidul Democrat Liberal un contract de prestări de servicii ce a fost şi care avea ca obiect prestarea serviciilor de tipărire şi anvelopare a unui nr. de 4.000.000 de scrisori electorale, numărul acestor scrisori a fost suplimentat la 8.600.000, stabilindu-se să se încheie un act adiţional la contractul iniţial. Având în vedere că pentru diferenţa de 4.600.000 scrisori nu a mai fost achitată contravaloarea prestaţiilor, aşa încât cei care au prestat au ajuns să discute cu Dorin Cocoş şi au fost în audienţă la Udrea Elena Gabriela – vicepreşedinte P.D.L dar s-au exercitat presiuni  să se renunţe la pretenţii”, susțin procurorii DNA.

Elena Udrea s-ar putea reîntoarce în arestul Poliției Capitalei, întrucât DNA a cerut Camerei Deputaților o nouă încuviințare a arestului preventiv pe numele deputatului în dosarul Gala Bute. Unde, deja DNA are o încuviințare a arestului preventiv.