Camera Deputaților a decis luni seară că Elena Udrea poate fi cercetată penal și arestată de DNA, în dosarele Gala Bute și Microsoft.

Premieră în Camera Deputaților. Pentru prima dată în istorie, deputații au votat la foc automat, pe parcursul unei ședințe de plen maraton, șase cereri ale DNA, formulate pe numele unui singur parlamentar.

Deputații au votat la foc automat, pe rând, cu bile, toate cele șase cereri ale DNA. Trei pentru începerea urmăririi penale şi trei de arestare preventivă a Elenei Udrea.

Înainte de a se începe votul, Elena Udrea a fost invitată să țină un discurs la tribuna Camerei Deputaților, în încercarea de a se apăra și să îi determine pe colegi să nu voteze arestarea ei preventivă.

„La început au venit şi i-au luat pe socialişti/Nu am reacţionat, pentru că nu eram socialist/ Apoi au venit şi i-au luat pe sindicalişti/ Nu am reacţionat, pentru că nu eram sindicalist / Apoi au venit şi i-au luat pe evrei/ Nu am reacţionat pentru că nu eram evreu / Apoi au venit şi m-au luat pe mine/ Şi nu mai rămăsese nimeni care să reacţioneze.Parafrazând, dacă astăzi mă iau pe mine, în felul acesta, mâine vă iau pe dumneavoastră, poimâine pe ceilalţi care au curajul să vorbească, iar la final nu va mai rămâne nimeni care să poată să spună. Pentru că da, aici este vorba de a spune adevărul până la capăt, aici este vorba de libertatea cuvântului, de a avea tăria de caracter de a t e sacrifica în schimbul lucrurilor în care crezi. Dacă eu voi tăcea pentru că vor reuşi să-mi închidă gura, atunci mult timp de acum încolo toată lumea va fi obligată să tacă, iar ghilotina nu va ierta pe nimeni dintre cei care vor avea curaj să iasă din rând. Eu îmi voi urma destinul meu.Sunt în faţa dvs. să vorbesc nu despre mine, ci despre ceea ce se întâmplă în România, despre democraţie şi libertate. Lucrurile pe care vi le voi spune reprezintă adevărul. 10 ani am luptat pentru stat de drept. Am nsistat pe nevoia întărirea justiţiei, DNA, ANI. Am slăbit legitimitatea Parlamentului pentru a o creşte pe a altor instituţii. Politicienii buni sau răi trebuie să exercite puterea în România, ei au legitimitatea. Oameni din servicii de informaţii pot face exces de putere fără a fi sancţionaţi. O şedinţă a comisiei SRI din care nu am aflat nimic. Un parlamentar al României e pus la stâlpul infamiei. Nu e normal, avem obligaţia să spunem adevărul, nu trebuie să ne lăsăm cuprinşi de frică. Cererile de arestare în cazul meu au venit după acuzaţiile la adresa generalului SRI, nu înainte. În dosarul Gala Bute se fac cercetări. Zeci de persoane au fost chemate, niciodată nu am fost chemată. S-a dorit direct arestarea mea. Justiţia trebuie să-şi urmeze cursul şi în cazul Elena Udrea. Vă solicit să aprobaţi favorabil cererile de urmărire penală”, a spus Udrea.

După care, plenul a supus la vot, raportul Comisiei Juridice, în cazul celor șase cereri ale DNA. Însă discursul lui nu i-a influențat pe deputați, care au votat favorabil cererile DNA în dosarele ”Microsoft” și „Gala Bute”.

Prima cerere a DNA privind urmărirea penale a Elenei Udrea în dosarul „Gala Bute”, a fost aprobată cu 285 de voturi „pentru” şi 49 „împotrivă”.

A doua cerere a procurorilor privind extinderea urmăririi penale a lui Udrea în dosarul „Gala Bute”, a fost aprobată cu 278 de voturi „pentru” şi 50 „împotrivă”.

Prima cerere de arestare a Elenei Udrea în dosarul „Gala Bute” a fost aprobată cu 219 voturi „pentru” şi 102 „împotrivă”.

Camera Deputaţilor a aprobat a treia cerere a procurorilor privind urmărirea penală a Elenei Udrea, cea din dosarul „Microsoft”, fiind înregistrate 243 de voturi „pentru” şi 50 „împotrivă”

A doua cerere de arestare a Elenei Udrea, formulată în dosarul „Microsoft”, a fost aprobată cu 202  voturi „pentru” şi 65 „împotrivă”.

A treia cerere de arestare a lui Udrea, pentru încălcarea măsurii controlului judiciar în dosarul „Microsoft, a fost aprobată cu 152  voturi „pentru” şi 82 „împotrivă”.

Prima cerere privind încuviințarea arestării preventive a Elenei Udrea, în Dosarul ”Gala Bute”, a fost deja publicat în Monitorul Oficial, în jurul orei 23,00, astfel că procurorii pot emite marți dimineață reținerea Elenei Udrea.