Elena Udrea va sta după gratii șase an după gratii în dosarul Gala Bute, pentru luare de mită și abuz în serviciu. Sentința a fost dată de Înalta Curte de Casație și Justiție și poate fi atacată cu recurs.

Procurorii DNA au cerut 21 de ani de închisoare pentru fostul ministru al Turismului, iar magistrații Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis doar șase ani pentru Elena Udrea în dosarul ”Gala Bute”.

Ședința vine după două amânări succesive ale pronunțării sentinței judecătorești. Elena Udrea a primit șase ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu şi luare de mită.

Marți dimineață, Elena Udrea a declarat presei că este optimistă în privința sentinței întrucât completul este format din femei. Fostul ministru a spus că se așteaptă să fie achitată.

Elena Udrea a fost trimisă în judecată pe 21 aprilie 2015, fiind acuzată de abuz în serviciu în legătură cu organizarea ”Galei Bute” de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi, respectiv, de luare de mită în legătură cu finanţarea de către acelaşi minister a mai multor contracte. Alături de Udrea, au fost trimişi în judecată fostul ministru Ion Ariton, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, fostul secretar general în MDRT Gheorghe Nastasia, fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii Ana Maria Topoliceanu şi Dragoş Botoroagă.

Ștefan Lungu a primit un an și jumătate de închisoare cu suspendare, iar Ana Maria Topolicianu a primit trei ani de închisoare cu suspendare cu o perioadă de încercare de cinci ani.

Tudor Breazu a primit trei ani de închisoare cu executare, iar Gheorghe Nastasia a primit patru ani de închisoare cu suspendare. Rudel Obreja a primit cinci ani de închisoare cu executare.

În timp ce fostul ministru al Economiei, Ion Ariton, a fost achitat.

Tot închisoare au cerut şi pentru fostul ministru Ion Ariton, dar şi pentru fostul preşedinte al Federaţiei de Box, Rudel Obreja, Tudor Breazu şi fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu. Pentru Gheorghe Nastasia, fostul secretar general în MDRT, Ana Maria Topoliceanu şi Dragoş Botoroagă, care au făcut cu toţii acord de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au cerut ca pedepsele să fie reduse cu o treime.