Protejata lui Băsescu a fost băgată la pârnaie, pentru 30 de zile de  Înalta Curți de Casație și Justiție. Judecătorul a arestat-o în baza denunțului formulat de Dinu Pescariu care a spus procurorilor că Udrea i-a cerut o șpagă de 500.000 de euro.

Elena Udrea va dormi la mititica pentru următoarele 30 de zile. Deputatul PMP a fost arestat preventiv în dosarul Microsoft, în care este acuzată de luare de mită și spălare de bani.

DNA spune că Elena Udrea şi-ar fi traficat influenţa prin intermediul lui Dorin Cocoş. Administratorul Omnilogic care avea în derulare un contract cu  Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale pentru portalul e-România a apelat la Dinu Pecariu şi prin el la Dorin Cocoş pentru deblocarea unor plâţi în cadrul acestui contract.

În speţă, este cert că inculpata Udrea Elena Gabriela a  a primit foloase necuvenite pentru a-şi trafica funcţia şi influenţa la nivel guvernamental în mod direct şi indirect faţă de cumpărătorii de influenţă, prin intermediul lui Dorin Cocoş, şi a primit foloase necuvenite în cuantum de circa  3.600.000 euro pentru a asigura deblocarea plăţilor aferente contractului e-România şi respectiv o rezolvarea problemelor judiciare ale martorului Pescariu Dinu Mihail”, susţine DNA în referatul cu propunerea de arestare.

Elena Udrea este acuzată şi de faptul că a cerut şi primit de la Dinu Pescariu 500.000 euro ca să intervină în ancheta care îl privea pe acesta, fiind vorba exact de dosarul Microsoft. Procurorii susţin că Udrea a primit banii în tranşe în perioada iulie 2013 – februarie 2014.

Procurorii DNA mai susţin că Elena Udrea şi “alte persoane din conducerea PDL” au făcut presiuni la adresalui Gabriel Sandu, ministrul Comunicaţiilor pentru a încheia noi contracte cu compania Fujitsu Siemens Computers, compania care era intermediarul licenţelor Microsoft. În paralel Dorin Cocoş a cerut şi primit de la Claudiu Florică o mită de 9 milioane euro pentru ca ministrul Sandu să încheie aceste contracte. Astfel că din descrierea procurorilor rezultă că Elena Udrea şi-ar fi traficat influenţa politică iar Dorin Cocoş ar fi încasat mita.

Din probatoriul administrat în cauză rezultă că inculpatul Sandu Gabriel –ministru al Comunicaţiilor la data respectivă, a procedat la realizarea procedurii de achiziţie şi la încheierea contractului de licenţiere ca urmare a presiunilor exercitate de UDREA ELENA GABRIELA – în calitate membru al Guvernului şi vicepreşedinte PDL, precum şi ca urmare a presiunilor exercitate de alte persoane din conducerea partidului”, mai scriu procurorii în referatul de arestare a lui Udrea.

Procurorii DNA mai spun că în acest context din banii primiţi cu titlu de mită ar fi fost achizţionate 4 milioane de scrisori electorale. Scrisorile au fost achiziţionate în toamna anului 2009 când au avut loc alegeri prezidenţiale şi când Traian Băsescu a câştigat al doilea mandat de preşedinte. În acest context procurorii au amintit şi de premierul Emil Boc.

S-a stabilit, de asemenea, că beneficiari ai sumelor de bani din plăţile efectuate în baza contractului sunt printre alţii inculpatul Sandu Gabriel, inculpatul Cocoş Dorin şi Partidul Democrat Liberal care a beneficiat de plata unor materiale electorale . Rezultă că pentru promovarea hotărârii de guvern nr. 460/2009 şi alocarea bugetului necesar, inculpatul Gabriel Sandu a beneficiat de susţinerea ministrului Udrea Elena Gabriela. Din probatoriul testimonial rezultă că pentru promovarea hotărârii de guvern nr. 460/2009 şi alocarea bugetului necesar, inculpatul Gabriel Sandu a beneficiat de susţinerea ministrului Udrea Elena Gabriela, a primului ministru (….)şi a lui (….). În toamna anului 2009, s-a încheiat cu Partidul Democrat Liberal un contract de prestări de servicii ce a fost şi care avea ca obiect prestarea serviciilor de tipărire şi anvelopare a unui nr. de 4.000.000 de scrisori electorale, numărul acestor scrisori a fost suplimentat la 8.600.000, stabilindu-se să se încheie un act adiţional la contractul iniţial. Având în vedere că pentru diferenţa de 4.600.000 scrisori nu a mai fost achitată contravaloarea prestaţiilor, aşa încât cei care au prestat au ajuns să discute cu Dorin Cocoş şi au fost în audienţă la Udrea Elena Gabriela – vicepreşedinte P.D.L dar s-au exercitat presiuni  să se renunţe la pretenţii”, mai scriu procurorii DNA.

Gheorghe Aurel Ilie este judecătorul care a trimis-o după gratii pe Elena Udrea. Acesta a venit în iulie 2014 la Înalta Curte, de la Curtea de Apel Craiova.

Decizia de azi nu este una definitivă. Avocatul lui Udrea a anunțat că a făcut deja recurs la măsura arestului preventiv.