Elena Udrea a obţinut statutul de refugiat politic în Costa Rica. Informaţia a fost confirmată de avocatul Elenei Udrea, vineri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la termenul de vineri al procesului în care se judecă dosarul Gala Bute.

„Doamna Udrea mi-a transmis azi dimineaţă un memoriu adresat instanţei prin care solicită să fie audiată utilizând mijloace de comunicare la distanţă sau comisia rogatorie, motivat de faptul că în prezent statutul Elenei Udrea este de refugiat politic în Costa Rica. (…)  Având în vedere statutul pe care Elena Udrea îl are din 21 martie, în virtutea lui, solicităm insistent instanţei să fie audiată şi să i se acorde ultimul cuvânt. Indicăm un precedent în acest sens, chiar de la Înalta Curte, în situaţia lui Sebastian Ghiţă, care are alt statut, nici nu are statut de refugiat. El a fost audiat de mai multe ori de ÎCCJ în dosarele sale utilizând mijloacele de comunicare electronică la distanţă, a precizat avocatul fostului ministru, Veronel Rădulescu, în sala de judecată

Procurorul DNA a susţinut în sala de judecată că Elena Udrea nu beneficiază de statutul de refugiat politic, ci a obţinut un carnet provizoriu de refugiu.

“Nu rezultă nicăieri din acel document că i s-a dat statutul de refugiat. A fost prezentat un carnet provizoriu al solicitantului Elena Udrea, care atestă că, în 22 februarie, ea a făcut cerere de refugiat, iar în 21 martie a avut un interviu, perioadă în care transmitea instanţei că este în imposibilitate de a se prezenta la proces. Documentele au titlu provizoriu şi evidenţiază că i se permite şederea şi nicidecum că are statut de refugiat. Luaţi act de natura tendenţioasă de traducere a documentelor. Se vorbeşte în actul respectiv de un carnet provizoriu”, a semnalat procurorul.

Avocatul fostului ministru susţine că aşa e procedura: Nu a citit bine, pe de-o parte. Pe de altă parte, odată ce a primit carnetul de refugiat, are acest statut. Este provizoriu că aşa e procedura. (…) Este adevărat că e pe un an de zile. Urmează să se efectueze în continuare verificări. După un an de zile, va primi statut de refugiat politic permanent. Este provizoriu pentru că aşa este procedura. Are aceleaşi drepturi ca şi cel de statut permanent. (…) Doamna Udrea nu a fost chiar un om de rând.

Judecătorii ÎCCJ au respins vineri cererea depusă de avocatul Elenei Udrea, care solicitase ca aceasta să fie audiată prin videoconferință.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dezbate ultimul termen în dosarul “Gala Bute”, în care Elena Udrea a fost condamnată în primă instanţă la şase ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu.

Elena Udrea a precizat la Antena 3, prin telefon, că a depus cererea de azil politic în data de 20 februarie 2018 şi că pe 20 martie a primit statutul de refugiat politic pentru un an de zile.