Românii au protestat iar abuzul în serviciu a fost dezincriminat. Acesta este efectul pervers al abrogării Ordonanței 13. Deranjați de pragul de 200,000 de lei, românii au protestat masiv în stradă, însă fără să prevadă faptul că abrogarea ordonanței așa cum au cerut-o în stradă, va dezincrimina abuzul în serviciu și drept urmare, din cauza faptului că această faptă dispare din codul penal, mii de dosare vor fi clasate.

Unde dai și unde crapă. Românii au protestat habar neavând ce rezultate nebănuite vor avea revendicările lor. Au cerut abrogarea ordonanței 13 pe motiv că scăpau corupții, dar ce să vezi, acum că ordonanța este abrogată, corupții scapă pentru simplul fapt că articolul 297 din codul penal a fost declarat neconstituțional și drept urmare, pentru că nu a fost modificat de Parlament, el dispare automat din lege și toate dosarele instrumentate pe această faptă, vor fi clasate.

Deh, așa e când te lași manipulat și utilizat în alte scopuri. Așa se întâmplă când românii nu se gândesc la consecințe și sunt creduli. În realitate, românii au fost manipulați pentru ca abuzul să nu mai fie incriminat și astfel să scape ”cine trebuie”.

Curtea de Apel din Alba Iulia este prima instanță de judecată din România care a dezincriminat oficial abuzul în serviciu. Curtea a admis contestația la executare formulată de Dan Daniel, un fost secretar al Consiliului Local Hunedoara, și a dispus încetarea pedepsei și a pedepselor complementare în acest caz, constatând ca dezincriminată fapta prevăzută la art. 297, alin. 1 din Codul Penal, care face referire la abuzul în serviciu.

Am formulat contestația la executare, inițial mi-a fost respinsă. Am formulat o cale de atac și mi-a fost admisă contestația. Are ca efect încetarea executării pedepsei. Eu m-am prevalat de decizia CCR, în care am prezentat că a stabilit că doar încălcarea legii și a ordonanței constituie faptă penală. Rămâne ca faptă penală încălcarea legii sau a ordonanței. Am avut o condamnare definitivă, prin care s-a constatat că am săvârșit abuz în serviciu prin încălcarea unei Hotărâri de Guvern. Curtea de Apel a constatat că nu am săvârșit fapta de abuz în serviciu așa cum este supusă controlului Curții Constituționale” a explicat Dan Daniel în emisiunea ”La Ordinea Zilei”.

Este pentru prima dată în istorie, când o sentință pentru condamnarea abuzului în serviciu a fost anulată.

Curtea de Apel Alba Iulia a anulat pedeapsa de 3 ani de închisoare cu executare a fostului secretar general al Consiliului Judeţean Hunedoara. Acesta fusese condamnat pentru abuz în serviciu şi a contestat pedeapsa în baza hotărârii CCR referitoare la articolul din Codul Penal care reglementează abuzul în serviciu.

La o săptămană dupa ce siteul Lumeajustitiei.ro a publicat articolul intitulat: “ABUZUL ÎN SERVICIU A FOST DEZINCRIMINAT TACIT – Conform Legii 47/1992: “Dispoziţiile din legile şi ordonanţele constatate neconstituţionale îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei”, dacă legiuitorul nu le modifică.

De la decizia CCR din 15 iunie 2016, Guvernul Cioloş nu a reglementat abuzul în serviciu declarat contrar Comisiei de la Veneţia.

Dosarele de abuz în serviciu pot fi închise pe temeiul “fapta nu e prevăzută de legea penală”, Curtea de Apel Alba Iulia a certificat raţionamentul prezentat de noi şi a pronunţat o decizie istorică recunoscând că infracţiunea de abuz în serviciu prevăzuta şi pedepsita de art. 297 Cod penal a fost dezincriminată.

Acum oare românii vor ieși în stradă să ceară Guvernului Grindeanu să dea o nouă ordonanță prin care abuzul în serviciu să fie incriminat din nou? Puțin probabil. Păpușarii și-au atins obiectivele.