Gazul sarin folosit de regimul Assad în atacul chimic din orașul sirian Khan Sheikhoun a fost conceput de naziști în perioada interbelică. Datorită gradului foarte mare de periculozitate, Hitler a renunțat să-l mai folosească în război.

Gazul sarin este atât de letal încât provoacă moartea în câteva minute de la inhalare. Chiar și cei care intră în contact cu cei morți din cauza acestui gaz, au de suferit. Gazul sarin este de 28 de ori mai periculos decât cianura.

Organizația non-guvernamentală Medicină Fără Frontiere spune că pacienții din Siria care au trebuit tratați aveau pupilele dilatate, spasme musculare, defecare involuntară, toate fiind simptome ale intoxicării cu o neurotoxină, cel mai probabil sarin, precizează Daily Mail.

Gazul sarin a fost creat în 1938 de cercetătorii germani, care testau insecticide. Chimistul care a condus acest proiect a crezut inițial că a eșuat pentru că gazul era mult prea letal pentru orice ființă vie pentru a fi utilizat în agricultură. A fost însă exact ceea ce aștepta Hitler pentru planul său diabolic, așa că a dorit ca proiectul să fie continuat în plan militar.

Hitler a fost mulțumit de rezultat, așa că a văzut în acest gaz letal arma perfectă și l-a denumit „sarin”, după numele celor care l-au descoperit: Gerhard Scharder, Otto Ambros, Gerhard Ritter și Hans-Jurgen von der Linde.

Efectele adverse apărute după ce ai fost expus la substanța otrăvitoare sunt instantanee, cauzând moartea într-un timp foarte scurt. Chiar și inhalarea unei cantități mici de sarin poate provoca salivare excesivă, vomă și dificultăți respiratorii. În mai puțin de un minut, după inhalare, sistemul nervos al victimei începe să fie afectat, perturbând funcția respiratorie. Plămânii încep să secrete un lichid pentru a respinge gazul, dar acest lucru face victima să aibă spume la gură sau să scuipe sânge.

La unele persoane, mai ales copii, decesul poate interveni în doar câteva minute. Ai șanse să supraviețuiești dacă inhalezi foarte puțin gaz, însă te poți intoxica chiar și dacă atingi o persoană răpusă de sarin și poți rămâne cu leziuni pe creier permanente.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, peste 90.000 de soldați din tabăra aliaților și-au pierdut viața în urma atacurilor chimice.

Hitler a renunțat să-l mai folosească pe front după ce consilierii săi militari l-au avertizat că și Aliații foloseau o substanță periculoasă, numită gaz de muștar. Totul s-ar fi transformat într-un război chimic ce ar fi contaminat orașele, câmpurile agricole.