Românii pot urmări azi, eclipsa parțială de soare, un fenomen astronomic spectaculos, în timpul căreia Luna va acoperi peste jumătate din discul Soarelui. La ora 11,56, eclipsa va atinge momentul maxim în România, când Soarele va fi acoperit de lună, în procent de 55%.

Eclipsa de Soare de vineri va începe în România în jurul orei 10.40, va atinge punctul maxim în jurul orei 11.56 şi se va încheia la 13.05, cu o durată medie pentru România de două ore şi 20 de minute. Acoperirea Soarelui de către Lună va varia în funcţie de locul observaţiei, fiind mai scăzută în sudul ţării şi mai ridicată în nord.

Eclipsa totală de soare, se vede ca eclipsă parțială în România, de pe întreg teritoriul țării. Momentul său de maximă intensitate urmând să fie înregistrat la ora 11.56.

După eclipsa din 20 martie urmează şi o eclipsă totală de Lună, pe 4 aprilie.

Din Europa, eclipsa de Soare de vineri se vede ca parţială, însă în România eclipsa va avea o acoperire de peste 50% din discul soarelui.

Cea mai recentă eclipsă totală de Soare a avut loc în 13 noiembrie 2012, numai că aceasta a fost vizibilă din nordul Australiei, din Pacificul de Sud. A mai fost tot în 2012 una inelară de Soare, în China. Din Europa a mai fost vizibilă o eclipsă parţială în 2011, în noiembrie.

La 11 august 1999, a fost o eclipsă totală de soare care a putut fi văzută integral de pe teritoriul României.

O eclipsă vizibilă din ţara noastră va avea loc la 1 iunie 2030, dar o eclipsă aproape totală de Soare vizibilă din Bucureşti va avea loc abia la 3 septembrie 2081. Iar o altă eclipsă totală de Soare va avea loc în anul 2236.

Dacă vreți să observați eclipsa parțială de soare, trebuie săa veți ochii bine protejați și să vă uitați doar cu ochelari speciali, sau cu filtre de la aparatele de sudură.