Traian Băsescu a fost declarat oficial, turnător la securitate. Fostul Preşedinte al României a aflat vineri, verdictul de la Curtea de Apel Bucureşti, la solicitarea CNSAS, de a stabili calitatea de colaborator al securităţii comuniste.

Timp de zece ani, România a avut un Preşedinte care în regimul comunist a fost turnător la securitate. Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au stabilit vineri, că fostul preşedinte al României a fost colaborator al Securităţii.

Curtea de Apel Bucureşti a admis acţiunea Consiliului Naţional Pentru Studierea Arhivelor Securităţii (C.N.S.A.S.) şi au constatat calitatea de colaborator al Securităţii în privinţa fostului preşedinte al României Traian Băsescu.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat pentru MEDIAFAX că va contesta decizia Curţii de Apel Bucureşti, prin care magistraţii i-au stabilit calitatea de colaborator al Securităţii. Recursul poate fi depus tot la Curtea de Apel Bucureşti.

În acţiunea depusă CNSAS la Curtea de Apel Bucureşti, pentru stabilirea colaborării cu Securitatea a lui Traian Băsescu, studiată de MEDIAFAX, se arată că fostul preşedinte şi-a turnat colegii şi a menţinut legătura cu Securitatea ca persoană de sprijin, până aproape de căderea regimului. În dosar sunt documente de la SRI şi MApN.

Fostul preşedinte al CCR, Augustin Zegrean, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că decizia Curţii de Apel, care a constatat că fostul preşedinte Traian Băsescu a colaborat cu fosta securitate, nu va avea conseinţe juridice, ci doar morale.

Fostul membru CSM Adrian Toni Neacşu a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că decizia Curţii de Apel, care a constatat că fostul preşedinte Traian Băsescu a colaborat cu fosta securitate, nu poate fi motiv de contestare a mandatului de şef al statului şi nici a celui de europarlamentar.

Fostul membru CSM, în prezent avocat, a declarat că, în condiţiile în care decizia va rămâne definitivă singura răspundere ar putea fi în privinţa falsului în declaraţii.

Traian Băsescu poate face recurs la decizia magistraţilor, în decurs de 15 zile de la primirea motivării sentinţei.