Liviu Dragnea a prins curaj şi taie şi spânzură. După ce a anunţat că îi taie 150 de milioane de lei vechi din salariul Preşedintelui, şeful PSD anunţă că bugetul Administraţiei Prezidenţiale şi cel al SRI, se reduc cu 20% faţă de 2016.

Liviu Dragnea, a declarat, duminică seara la emisiunea Punctul de întâlnire de la Antena 3 că instituții precum Camera Deputaților, Senatul, SRI, SIE, Curtea de Conturi vor avea în acest an un buget mai mic cu 19-20% față de cel de anul trecut.

„Eu am spus deja și în campanie și după alegeri că, în afară de ministere unde, în funcție de partea din program pe care trebuie să o pună în aplicare, și vorbim de banii pe programe, celelalte instituții, nu mai țin exact minte câte sunt, 18, 19, 20, Administrația Prezidențială, Camera Deputaților, Senat, SRI, SIE, Curtea de Conturi, vor avea undeva la 19-20% mai puțin. Eu am pus deja pe site proiectul de buget pentru Cameră, cu 19,7 % mai puțin. Limitele de buget le vor primi toate aceste instituții. Este un an în care trebuie să investim foarte mult în economie și în social și cred că toți putem în aceste instituții să ne strângem puțin. Eu zic că se poate, dacă suntem mai economi și mai gospodari, se poate”, a spus Dragnea la Antena 3.

SRI cere cu tupeu buget dublu în 2017 față de anul trecut.  În 2016, Serviciul Român de Informații a avut un buget de 1,85 miliarde de lei, în creştere cu aproximativ 20% faţă de 2015, când bugetul a fost de 1,55 miliarde.

La auzul veștii că SRI vrea de două ori mai mulți bani față de anul trecut, fostul deputat liberal, Radu Zlati vrea ca bugetul SRI să fie îngheţat sau chiar redus la “un minim necesar funcţionării”.

“Nu este treaba SRI să se amestece nici în chestiunile interne ale partidelor, nici în managementul unei instituții media, nici în deciziile magistraților, nici în activitatea procurorilor – dincolo de cadrul riguros instituit prin lege. Acestea fiind zise, adresându-mă colegilor parlamentari liberali, afirm cu tărie faptul că personal consider că, pe fondul scandalurilor care întinează (dar nu fără motive cu miros de verosimilitate…) imaginea SRI, solicitarea din partea serviciului a unui buget de două ori mai mare (așa cum a apărut informația în presă) reprezintă un afront la adresa societății românești. Cred că, cel puțin până la clarificarea bănuielor majore asupra felului în care SRI înțelege să interacționeze cu societatea românească, bugetul instituției ar trebui înghețat, sau chiar adus la minimul necesar funcționării. Mai bine un SRI funcționând cu luminile în faza de avarie, decât o Românie în care democrația și statul de drept lasă loc secreto-arhiei și statului de drepți”, a afirmat fostul deputat.

SRI se află în centrul unui scandal național după ce Sebastian Ghiță a dezvăluit cum petrecea alături de generalul Florian Coldea, vacanțele în Seychelles și Toscana.