Liviu Dragnea a tunat și a fulgerat la adresa lui Iohannis după ce Președintele României a anunțat că nu e grăbește să semneze decretul de promulgare a legii bugetului de stat. Șeful PSD îl somează să își lămurească rapid temerile legate de buget și să îl promulge.

Liviu Dragnea este foc și pară pe Iohannis pentru că Președintele blochează bugetul României.

„E dreptul preşedintelui să analizeze, însă tot se găsesc motive să se întârzie publicarea bugetului. Această ţară are nevoie de buget. Au mai avut o discuţie în CSAT despre bugetul unor instituţii, s-a convenit că nu sunt probleme de funcţionare a acelor instituţii. Bugetul a fost analizat în comisii, a fost adoptat de către Parlament. Eu cred în sustenabilitatea acestui buget. Am văzut şi preocupările preşedintelui pentru că, nu-i aşa, e bine să te arăţi preocupat, în legătură cu creditele de angajament. Acele credite de angajament apasă într-adevăr bugetul următorilor ani, dar în sensul stimulării investiţiilor. E vorba de credite de angajament pentru investiţii care au şi efect de multiplicare şi generează şi venituri suplimentare la buget şi, bineînţeles şi locuri de muncă. Deci bugetul este echilibrat, este sustenabil, s-a ţinut cont de ceea ce am stabilit în campania electorală şi am spus că 2% e pentru bugetul apărării, de a nu se depăşi 3% deficitul bugetar şi este echilibrat. Până la urmă, dacă are temeri preşedintele, ar fi bine să le aibă într-un termen rezonabil pentru că noi am vrea ca în acest an România să aibă un buget pentru că depinde de acest lucru funcţionarea multor instituţii şi, până la urmă, dezvoltarea economică a acestei ţări. Sigur că dacă se tot găsesc motive să se întârzie intrarea în vigoare a bugetului, atunci într-adevăr poate apar probleme”, a afirmat Dragnea la Palatul Parlamentului.

Iohannis a declarat marţi că bugetul de stat pe anul 2017 este unul problematic şi riscant, punctând faptul că există riscul real să se depăşească deficitul de 3%.

Mi s-a părut corect să cunosc opinia Guvernului înainte de a lua o decizie pe promulgare sau retrimitere în Parlament. (…) Bugetul, la o primă analiză pe care am făcut-o, este unul problematic şi riscant. Se prevăd venituri care, după părerea mea, sunt supraevaluate, pe de altă parte se prevăd cheltuieli foarte mari. Există riscul real să se depăşească deficitul de 3%. Nu putem să nu vedem că aici avem de-a face cu o sumă extraordinar de mare la aşa-numitele credite de angajament – sunt credite de angajament prevăzute în sumă de 54 de miliarde – care vor apăsa asupra bugetelor din anii următori. Toate aceste lucruri le-am transmis Guvernului, care are un punct de vedere propriu, pe care probabil îl va transmite şi în spaţiul public. (…) În ansamblu trebuie să recunosc că sunt îngrijorat”, a spus Iohannis.