Dragnea dă înapoi. A picat înțelegerea PSD – UDMR privind ziua maghiarilor

Înțelegerea PSD – UDMR pentru ziua maghiarilor și alte drepturi pentru unguri, a picat. Senatorul Cseke Attila, liderul grupului UDMR, a anunțat marți retragerea de pe ordinea de zi a plenului Senatului a proiectului de lege privind declararea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunității maghiare din România.

„S-a făcut o propunere de către grupul PSD, grupul UDMR a fost categoric împotrivă, pentru că termenele procedurale la mai multe proiecte legislative sunt expirate, adică noi trebuia să dezbatem în plenul Senatului câteva proiecte legislative care au termen de depunere a proiectului expirat de o lună, o lună și jumătate. Ele au fost solicitate la retragere, iar în ceea ce privește legea privind 15 martie, care are raport depus de către Comisia de raportare și unde nu a fost un vot împotrivă în comisii, și la acest proiect s-a solicitat retragerea de pe ordinea de zi. Evident că noi am fost împotriva acestui demers”, a spus Cseke Attila.

Întrebat ce s-a întâmplat de luni până marți, parlamentarul UDMR a răspuns: „Nu știu ce s-a întâmplat, întrebați-i pe colegi. Eu pot să vă spun legat de 15 martie. (…) Este o lege aproape identică, numai data și câteva noțiuni sunt diferite față de alte două legi care sunt în vigoare de mai mulți ani în România și care consacră ca și zi de sărbătoare ziua comunității tătare și ziua comunității rrome”.

Senatorul UDMR a anunțat totodată că protocolul parlamentar dintre coaliția majoritară și UDMR va fi evaluat la finalul sesiunii parlamentare.

„Conform protocolului, la sfârșit de fiecare sesiune parlamentară este evaluarea protocolului, în mod evident”, a afirmat Cseke Attila.

Proiectul UDMR de amendare a Legii administrației publice locale conține mai multe modificări importante. Una dintre ele privește pragul de la care administrațiile locale și instituțiile din subordinea lor să fie obligate să asigure folosirea limbii materne. În prezent, acesta este de 20%, iar UDMR îl dorește redus la 10%. „În unitățile administrativ-teritoriale, în care cetățenii aparținând minorităților naționale au o pondere de peste 10% din numărul total al locuitorilor care și-au declarat apartenența etnică sau în care există un număr semnificativ de cetățeni aparținând minorităților naționale, autoritățile administrației publice locale, instituțiile publice din subordinea acestora (…) au obligația să asigure în raporturile cu aceștia folosirea limbii materne”.

Alte două articole aduc și ele modificări esențiale. Primul se referă la unitățile administrativ-teritoriale în care minoritarii au o pondere de peste 10% și prevede că autoritățile administrației publice locale „pot adopta și folosi, alături de însemnele oficiale ale României și ale unității administrativ-teritoriale respective și alte însemne, simboluri care să exprime identitatea etnică, istorică, culturală și economică a cetățenilor aparținând minorității naționale”.

Al doilea articol prevede că autoritățile publice locale și entitățile din subordinea lor „au dreptul de a inscripționa clădirile și anexele clădirilor aflate în administrare (…) în limba minorității naționale în cauză, conform tradiției locului și a specificului limbii minoritare”.