Președintele SUA, Donald Trump a primit o nouă lovitură dură din partea justiției americane. Un judecător federal a blocat miercuri, pentru întreg teritoriul Statelor Unite, a doua versiune a decretului anti-imigrație semnat de Donald Trump.

Judecătorul Derrick Watson din Hawaii a apreciat în hotărârea cu câteva ore înainte ca decretul lui Trump să intre în vigoare. Judecătorul a stabilit că suspendarea temporară a decretului evită un „prejudiciu ireparabil”.

În cursul unei reuniuni publice la Nashville, președintele american a denunțat decizia „eronată” a unei justiții care, în opinia sa, comite astfel „un abuz de putere fără precedent”. El a promis că va merge până la Curtea Supremă.

Pentru a-și explica decizia sa, judecătorul Watson s-a sprijinit în special pe mai multe declarații făcute de Donald Trump cu privire la musulmani pentru a ajunge la concluzia că decretul conține „dovezi semnificative și de netăgăduit de animozitate religioasă”.

Decizia sa face referință la afirmații din campanie ale lui Donald Trump, atunci când s-a pronunțat pentru interzicerea intrării musulmanilor pe teritoriul american.

Textul controversat, care blochează intrarea în Statele Unite a cetățenilor din șase țări musulmane, urma să fie pus în aplicare cu începere de miercuri la miezul nopții, ora Washingtonului (joi, 04.00 GMT).

La Greenbelt, oraș din Maryland, în estul Statelor Unite, o coaliție de organizații pentru apărarea libertăților și refugiaților, printre care puternica American Civil Liberties Union (ACLU), a reafirmat că decretul îi vizează în mod discriminator pe musulmani.

Al doilea decret, în prezent blocat, prevedea închiderea temporară a frontierelor americane pentru refugiații din lumea întreagă și suspendarea acordării de vize pe timp de 90 de zile pentru cetățenii din Iran, Libia, Siria, Somalia, Sudan și Yemen.

Ordinul, care nu mai cuprinde Irakul și îi exceptează pe posesorii de vize și „green cards”, este versiunea atenuată a celui din 27 ianuarie.

Acela a provocat brusc haos în aeroporturi și o suscitat reacții de indignare în lume și numeroase manifestații în Statele Unite.

Aplicarea lui a fost blocată pe 3 februarie. Această decizie a unui judecător federal din Seattle, James Robart, a fost ulterior validată de o curte de apel din San Francisco, pe 9 februarie, obligându-l pe președintele american să își revizuiască inițiativa legislativă.