Doi români se numără printre victimele atentatului terorist de la Londra, produs miercuri în apropiere de Parlamentul britanic. Informația a fost confirmată de Ministerul Afacerilor Externe din România.

Doi români au fost răniți grav în atentatul terorist produs miercuri la Londra. Ministerul Afacerilor Externe precizează faptul că românii au fost internați la spitalele din Londra.

”Ministerul Afacerilor Externe exprimă profundul regret și condoleanțe pentru pierderea de vieți omenești în urma atacului care a avut loc astăzi, 22 martie, la Londra. În aceste momente dificile, Ministerul Afacerilor Externe exprimă întreaga solidaritate cu poporul britanic. În urma demersurilor de urgență întreprinse de Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord pe lângă autoritățile locale, cu privire la identificarea cetățeniei victimelor, Ministerul Afacerilor Externe transmite următoarele: Din cele mai recente informații obținute de la autoritățile locale, au fost identificate 2 persoane de cetățenie română care au fost rănite. Acestea au fost transportate la spitalele din zonă în vederea acordării asistenţei medicale. Precizăm faptul că cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord +44 20 76027328; +44 20 76029833​; +44 20 76036694​; +44 20 76025193, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord monitorizează în continuare evoluţia situaţiei, menţine legătura cu autoritățile locale, fiind pregătită să acorde asistenţă consulară, în funcţie de solicitări”, se arată în comunicatul oficial al MAE.

Polițiștii londonezi sunt în căutarea unei persoane despre care cred că ar fi luat parte la atacurile comise miercuri la Londra, transmite Reuters, citând un jurnalist de la The Telegraph care a obținut informația de la un oficial guvernamental.

Ipoteza conform căreia în atacul terorist ar fi fost implicate mai multe persoane i-a fost confirmată și unui jurnalist BBC. „BBC a aflat din mai multe surse că în mașina care a lovit pietonii pe podul Westminster se aflau doi atacatori”, scrie jurnalistul, potrivit Reuters.

Trei liceeni francezi au fost răniți în atacul produs miercuri după-amiază în apropierea sediului parlamentului din Londra, au indicat oficiali francezi, potrivit Reuters.

Cei trei sunt adolescenți în vârstă de 15-16 ani, elevi ai Liceului Concarneau din Bretania, potrivit cotidianului regional Le Telegramme. Publicația citează colegi ai celor răniți, care au relatat că aceștia au fost loviți de o mașină în timp ce se deplasau pe Podul Westminster.

Tot în legătură cu incidentul de securitate de la Londra, soldat, conform celor mai recente informații, cu doi morți și mai mulți răniți, prim-ministrul britanic Theresa May a convocat o reuniune a comitetului de criză COBRA. Reuniunea va avea loc începând de la ora 22.00, a precizat un purtător de cuvânt din Downing Street.

Conform Autorității Portuare londoneze, o femeie a fost scoasă din fluviul Tamisa lângă Podul Westminister și este tratată de urgență pentru răni grave. Aceeași sursă a precizat că traficul fluvial a fost închis în zonă.

Atacul de la Londra a survenit în ziua în care la Bruxelles au fost comemorate atentatele comise în urmă cu un an în capitala belgiană, în care au fost ucise 32 de persoane.

Polițistul înjunghiat de atacatorul care a încercat miercuri să intre în incinta Parlamentului a murit, transmite BBC, citând surse apropiate anchetei.

Bărbatul a murit înainte de a fi preluat de serviciul de ambulanță, au precizat sursele citate. La fața locului s-au făcut încetări de resuscitare, dar ofițerul nu a mai putut fi salvat.

Cealaltă victimă decedată este o femeie care se afla pe Podul Westminster când o mașină a urcat pe trotuar și i-a secerat pe trecători.

Un oficial din cadrul Poliției Metropolitane a declarat că incidentul din zona Podului Westminster este „în desfășurare”, într-o declarație de presă televizată al cărei text a fost postat ulterior pe contul de Twitter al instituției.

„Permiteți-le serviciilor de intervenție să gestioneze acest incident în desfășurare”, se arată în declarația comandantului BJ Harrington, care a anunțat că a fost lansată o anchetă antitero.

Azi, de la ora 14:40, Poliția Metropolitană a acționat în urma unui incident produs în apropiere de Piața Parlamentului și care a fost declarat drept un incident terorist. Deși opțiunile rămân deschise cu privire la motivele din spatele atacului, a fost deja lansată o anchetă antitero. În acest moment voi confirma ceea ce știm că s-a petrecut, însă nu voi face speculații. Ne-au parvenit mai multe sesizări diferite, legate de o persoană aflate în apele râului Tamisa, de o mașină care a intrat în pietoni și de un bărbat înarmat cu un cuțit. Ofițerii de Poliție se aflau deja în zonă, ca parte a operațiunilor noastre de rutină. Imediat au fost detașate forțe de poliție suplimentare, inclusiv ofițeri înarmați. Colaborăm îndeaproape cu serviciul de ambulanță și cu pompierii„, a spus oficialul londonez.